-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

NASA erdvėlaivis „Discovery“ saugiai nutūpė Kalifornijoje (nuotraukos)

JAV Nacionalinės aeronautikos ir kosmoso administracijos (NASA) erdvėlaivis „Discovery“ penktadienį nutūpė Edwardso oro pajėgų bazėje Kalifornijoje, baigęs 13 dienų trukusią misiją Tarptautinėje kosminėje stotyje (TKS).
Erdvėlaivis DISCOVERY
„Discovery“ skrydis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Kalifornija NASA

Erdvėlaivis ploną debesų šydą kirto septynis kartus statesniu kampu nei komerciniai lėktuvai ir nutūpė ant dykumoje įsikūrusios karinės bazės 22-ojo tako. "Discovery" nusileidimą kontroliavo erdvėlaivio vadas Rickas Sturckow ir pilotas Kevinas Fordas.

"Discovery", sveikas sugrįžęs namo, ", - ryšio koordinatorius Ericas Boe (Erikas Bė) pasveikino per radiją iš Skrydžių valdymo centro Hjustone (Teksasas). - Sveikiname su nepaprastai sėkminga misija."

Septynis astronautus skraidinantis erdvėlaivis sklandžiai nutūpė 17 val. 53 min. vietos (šeštadienį 3 val. 53 min. Lietuvos) laiku, o iš jo uodegos išsiskleidęs parašiutas padėjo sumažinti riedėjimo greitį.

Iš pradžių planuota, kad "Discovery" grįš į Žemę ketvirtadienį, tačiau nusileidimą teko keturis kartus atidėti dėl nepalankių orų Floridoje esančiame NASA Kennedy  kosminiame centre.

Astronautai tikėjosi nusileisti Floridoje, o šeimos nariai susirinko ten jų pasitikti, tačiau galiausiai buvo nuspręsta nutupdyti erdvėlaivį Kalifornijoje, kur buvo giedra.

"Discovery" kosmose praleido 13 dienų. Erdvėlaivis į TKS atskraidino 6,9 tonas įrangos ir atsargų, tarp jų gyvybės palaikymo sistemų ir mokslinių prietaisų.

"Dabar mes sukaupėme gana daug atsargų, ačiū jums, - TKS astronautas Mike'as Barrattas (Maikas Baratas) sakė erdvėlaivio įgulai, kai ši ruošėsi grįžti į Žemę anksčiau šią savaitę. - Dabar būsim labiau pasiruošę atlikti savo darbus."

Į Žemę taip pat grįžo JAV astronautas Timas Kopra, kuris orbitinėje stotyje praleido 58 dienas.
"Ši patirtis pranoko viską, ką įsivaizdavau - netgi reginiais, garsais ir įspūdžiais, - džiaugėsi T.Kopra. - Buvo išties fenomenalu."

T.Kopros vietą kosminėje stotyje užėmė "Discovery" astronautė Nicole Stott. Ji iki lapkričio pabaigos dirbs orbitoje kartu su penkiais astronautais iš Rusijos, Europos šalių ir Kanados.

N.Stott, kuriai šis skrydis į kosmosą tapo pirmuoju, buvo apmokyta sugauti stoties manipuliatoriumi naująją Japonijos krovininę kapsulę HTV, kai atsargas gabenantis aparatas priartės 9 metrų atstumu nuo TKS.

Raketa HTV ketvirtadienį buvo paleista iš Japonijos pietuose esančio Tanegašimos kosminio centro, o TKS turėtų pasiekti rugsėjo 17 dieną. Nepilotuojama kapsulė atskraidins maisto, mėginių moksliniams bandymams ir įrangos.

Jeigu HTV pavyks sėkmingai prijungti, tai gali būti labai svarbu kosminės stoties ateičiai. NASA planuoja iki 2011 metų nurašyti šiuo metu naudojamus erdvėlaivius "Space Shuttle". Numatoma, kad kroviniai į TKS bus skraidinami dviejų privačių JAV kompanijų raketomis, kurių kapsulės bus sugaunamos stoties manipuliatoriumi, kaip ir HTV.

"Discovery" įgulos nariai per pastarąją misiją tris kartus buvo išėję į atvirą kosmosą. Jie atnaujino išorines aušinimo sistemos dalis ir surinko mėginius medžiagų, kurios gali būti naudojamos statant ateities erdvėlaivius, kurie pakeis dabartinius. Šie mėginiai ilgiau nei metus buvo laikomi atvirame kosmose, siekiant nustatyti, kaip juos paveiks vakuumas, Saulės ultravioletiniai spinduliai ir Žemės atmosferos viršutiniuose sluoksniuose aptinkama ypač aktyvi deguonies atmaina.

R.Sturckow į TKS skrido jau ketvirtą kartą - daugiau, nei bet kuris iš astronautų.
"Išties nuostabu matyti, kiek daug darbų ten atlikta, - "Discovery" vadas sakė skrydžio metu duotame interviu. - Visi tarptautiniai partneriai gali labai didžiuotis savo indėliu."

Į Žemę taip pat grįžo animacinio filmo "Žaislų istorija" (Toy Story) personažą astronautą Bazą Šviesmetį vaizduojanti lėlė, kuri buvo naudojama pernai pradėtoje vienoje NASA edukacinėje programoje.

NASA planuoja surengti dar šešias šiuo metu eksploatuojamų daugkartinio naudojimo erdvėlaivių misijas, kurios padės užbaigti 15 šalių vykdomą TKS statybos projektą.
Anksčiau šią savaitę vienas Baltųjų rūmų patarėjų komitetas paragino JAV prezidento B.Obamos administraciją tęsti darbus Tarptautinėje kosminėje stotyje iki 2020 metų, net jeigu NASA erdvėlaiviai nebebus naudojami. 
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius