Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

NASA sumažino Žemės susidūrimo su asteroidu pavojų

JAV Nacionalinė aeronautikos ir kosmoso administracija (NASA) trečiadienį paskelbė gerokai sumažintą Žemės susidūrimo su stambiu asteroidu 2036 metais tikimybę.
Asteroido susidūrimas su Žeme (kompiuterinis maketas)
Asteroido susidūrimas su Žeme (kompiuterinis maketas) / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Asteroidas NASA

2004 metais atrastas asteroidas Apofis pateko į pasaulio dėmesio centrą, kai paaiškėjo, jog gali kelti pavojų mūsų planetai. Šio dangaus kūno skersmuo 2,5 karto didesnis už futbolo aikštės ilgį.

Naujausiais skaičiavimais, kuriuos atliko Steve'as Chesley ir Paulas Chodasas iš NASA Reaktyvinio judėjimo laboratorijos (JPL) Pasadenoje (Kalifornija), tikimybė, jog šis asteroidas 2036 metais susidurs su Žeme, yra viena iš 250 tūkstančių. Šis grėsmės įvertinimas gerokai mažesnis, negu buvo skelbta anksčiau (viena galimybė iš 45 tūkst.).

Grėsmės lygis buvo sumažintas patikslinus susidūrimo tikimybės skaičiavimo metodus ir sukaupus naujų duomenų.

Mokslininkai savo tyrimo rezultatus ketvirtadienį pristatys Puerto Rike vyksiančioje Amerikos astronomijos draugijos konferencijoje.

„Patikslintas orbitos apskaičiavimas dar labiau pagrindžia (nuomonę), jog asteroidą Apofį galime vertinti jaudinančiu mokslo, o ne baimės objektu“, – sakoma JPL Žemei artimų objektų programos biuro direktoriaus Dono Yeomanso pranešime.

Iš pradžių astronomai nerimavo, kad 270 metrų skersmens asteroidas gali susidurti su Žeme 2029 metais, o ši tikimybė vertinta 2,7 procento. Vėlesni skaičiavimai parodė, jog Apofis tais metais su Žeme nesusidurs.

2029 metų balandžio 13 dieną Apofis turėtų praskrieti ne arčiau nei už 29 450 kilometrų nuo mūsų planetos. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius