Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

NASA vėl bandys paleisti erdvėlaivį „Endeavour“

JAV Nacionalinė aeronautikos ir kosmoso administracija (NASA) planuoja paleisti erdvėlaivį „Endeavour“ pirmadienį, nors jo skrydis į Tarptautinės kosminę stotį (TKS) buvo atidėtas jau keturis kartus.
kosminis laivas Endeavour
Kosminis laivas „Endeavour“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 NASA

„Regis, mūsų komanda pasiruošusi, tačiau orai – ne. Šį kartą starto nebus“, – NASA erdvėlaivių paleidimo direktorius Pete'as Nickolenko paskelbė likus mažiau nei 10 minučių iki planuoto starto sekmadienį, kai įgula jau buvo įlaipinta į „Endeavour".

Erdvėlaivio startas buvo atidėtas iki pirmadienio 18 val. 51 min. vietos (antradienio 1 val. 51 min. Lietuvos) laiku, nurodė P.Nickolenko.

Tačiau meteorologai sakė, kad palankių oro sąlygų tikimybė tėra 40 proc. – netgi mažesnė nei sekmadienį, kai startą teko atšaukti, nors sinoptikai tada numatė 70 proc. palankių orų sąlygų tikimybę.

Skrydį teko atidėti dėl audros, kuri šeštadienio popietę susidarė netoli Kennedy kosminio centro Floridoje ir atsidūrė maždaug už 32 kilometrų nuo paleidimo aikštelės 39A, kur „Endeavour" ir septynių astronautų įgula laukė starto signalo.

NASA pareigūnai ilgai delsė atšaukti startą, tikėdamiesi, kad jūros brizas nuneš audrą tolyn, kaip jau yra nutikę anksčiau. Tačiau minutės bėgo, o gavus pranešimų apie žaibavimą vos už kelių kilometrų nuo kosmodromo paleidimą vis dėlto teko atidėti.

NASA teko jau ketvirtą kartą atidėti „Endeavour" misiją, kurios metu erdvėlaivis į TKS turi nugabenti dalis Japonijos mokslinių laboratorijų moduliui „Kibo".

Penktadienio vakarą kilus audrai mažiausiai 11 žaibų trenkė į starto aikštelę, tačiau erdvėlaivis nenukentėjo.

Anksčiau startas buvo dukart atidėtas dėl galimai pavojingo degalų nutekėjimo, kurį sukėlė netinkamas vandenilio dujų išleidimo vamzdyno sujungimas su erdvėlaivio išoriniu degalų baku.
Pasak NASA, šis gedimas buvo pašalintas, o į „Endeavour" išorinius degalų bakus sekmadienį pripilta apie 2 mln. litrų smarkiai atšaldyto suskystinto vandenilio.

„Endeavour" įgula, kurią sudaro šeši JAV ir vienas Kanados astronautas, už 350 kilometrų nuo Žemės skriejančioje orbitinėje stotyje įrengs platformą, kurioje bus galima atlikti mokslinius bandymus vakuume, TKS įgulos nariams neišeinant į atvirą kosmosą.

Elektrinių ir informacinių sistemų inžinierė kanadietė Julie Payette yra vienintelė šioje misijoje dalyvausianti moteris.

Ji ir kiti du įgulos nariai, tarp jų erdvėlaivio vadas Markas Polansky, jau yra dalyvavę skrydžiuose į kosmosą.

Keturi kiti įgulos nariai į orbitą pakils pirmą kartą.

46 metų JAV aviacijos ir kosmoso inžinierius Timas Kopra pakeis TKS įgulos narį Japonijos astronautą Koichi Wakatą, kuris orbitinėje stotyje dirbo jau kelis mėnesius. TKS projektą vykdo 16 šalių, o į šios stoties statybą investuota jau apie 100 mlrd. dolerių. „Endeavour" astronautai taip pat atliks kai kuriuos TKS remonto ir techninės priežiūros darbus, taip pat stotyje įrengs šešias naujas baterijas.

Šios misijos metu du astronautai atvirame kosmose iš viso praleis 32,5 valandos. Du hermetiški „Kibo" moduliai buvo prijungti prie TKS 2008 metais, o tuo pačiu metu stotyje buvo sumontuota Europos Sąjungos mokslinė laboratorija „Columbus".  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius