Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

NATO ateitis – ar nesueižės kol kas vieningas frontas?

Žlugus Sovietų Sąjungai kartais pasigirsdavo klausimų, ar NATO dar turi realių priežasčių egzistuoti. Tačiau Rusijos invazija į Ukrainą suteikė NATO kaip gynybiniam aljansui, kurio tikslas – atgrasyti Maskvą, naujos svarbos.
JAV kariai atvyko į Lietuvą
JAV kariai Lietuvoje / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Dabar šią savaitę Madride per kasmetinį viršūnių susitikimą trisdešimties NATO šalių lyderiai ketina susitarti dėl svarbiausios aljanso gynybos pertvarkos nuo Šaltojo karo laikų.

Bus smarkiai padidintas karių, skirtų ginti NATO rytinį flangą, esantį arčiausiai Rusijos ir Baltarusijos, skaičius, taip pat bus priimti įsipareigojimai ten dislokuoti sunkiąją karinę techniką, pavyzdžiui, tankus ir artileriją, kuri sustiprintų sąjungininkų atsaką į bet kokią Rusijos grėsmę arba agresiją.

Taip pat bus girdėti vienybės pareiškimų dėl paramos Ukrainai, nepaisant vidinių aljanso debatų dėl to, kiek truks karas, kaip jis baigsis ir dėl augančių jo kaštų NATO bei aljanso sąjungininkams Europoje.

„Viršūnių susitikimas parodys Vakarų solidarumą tuo metu, kai žengiame į brangių dujų ir maisto stygiaus laikotarpį, o Rusija dabar nori tuo pasinaudoti kaip ginklu kare, – sakė Kori Schake, Amerikos įmonių instituto užsienio ir gynybos politikos studijų direktorė. – Mes tai žinome ir vis tiek galime išlikti vieningi.“

Tuo pat metu, pasak jos, tarp aljanso narių verda diskusijos apie ateitį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius