-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

NATO gynybos ministrų susitikime R.Juknevičienė akcentavo kolektyvinės gynybos stiprinimą

Spalio 22–23 d. krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė dalyvavo Bratislavoje, Slovakijoje, vykusiame neoficialiame NATO gynybos ministrų susitikime.
Krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė dalyvavo Bratislavoje vykusiame neoficialiame NATO gynybos ministrų susitikime.
Krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė dalyvavo Bratislavoje vykusiame neoficialiame NATO gynybos ministrų susitikime. / nato.int nuotr.

Susitikimo dalyviai aptarė NATO operaciją Afganistane, JAV kuriamą priešraketinės gynybos sistemą, NATO transformaciją ir kitus sąjungininkėms svarbius klausimus.

nato.int nuotr./Krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė dalyvavo neoficialiame NATO gynybos ministrų susitikime.
Krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė dalyvavo neoficialiame NATO gynybos ministrų susitikime.

Pasisakydama NATO transformacijai skirtame posėdyje, R.Juknevičienė akcentavo NATO greitojo reagavimo pajėgų reformos reikšmę ir tai, kad šios pajėgos turėtų ne tik gebėti dalyvauti krizių valdymo operacijose, bet ir prisidėti prie NATO šalių kolektyvinės gynybos. Ministrė taip pat išsakė nuomonę, kad Aljanso solidarumas turėtų būti demonstruojamas reguliariai organizuojant NATO šalių pratybas ir vykdant nuoseklią gynybos planavimo politiką.

Aptariant NATO resursų skirstymo klausimus, R.Juknevičienė pabrėžė, kad Aljanso bendrojo finansavimo lėšos turėtų būti nukreiptos į NATO pasirengimą vykdyti įvairių tipų operacijas, tarp jų ir kolektyvinės gynybos. Ministrė taip pat pakvietė kolegas užtikrinti tolygų NATO investicijų paskirstymą visoje Aljanso teritorijoje, įskaitant ir Rytų Europos šalis.
 
Diskutuojant apie JAV priešraketinės gynybos perspektyvas, JAV gynybos sekretorius R.Gatesas NATO šalių ministrams pristatė JAV priešraketinės gynybos strategijos pokyčius. Susitikimo dalyviai akcentavo, kad JAV pasiūlytas naujas priešraketinės gynybos modelis turi būti integruotas į NATO priešraketinę gynybos architektūrą, kuri remiasi saugumo nedalomumo principu ir poreikiu užtikrinti visų Aljanso narių teritorijos saugumą.
 
Bratislavoje ministrai ypač daug dėmesio skyrė NATO operacijai Afganistane – tam buvo surengta speciali sesija, kurioje be NATO gynybos ministrų dalyvavo Jungtinių Tautų atstovas Afganistane, Afganistano gynybos ministras ir operacijoje dalyvaujančių šalių, nepriklausančių NATO, atstovai. Susitikime akcentuotas poreikis stiprinti Tarptautines saugumo paramos pajėgas Afganistane, daugiau dėmesio skirti civilių gyventojų apsaugai, Afganistano saugumo pajėgų rengimui ir atkūrimo darbams.

Viešėdama Bratislavoje, R.Juknevičienė taip pat dalyvavo trišalėse konsultacijose su Baltijos šalių gynybos ministrais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius