-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

NATO kaltina Rusiją dėl INF sutarties žlugimo ir žada „apgalvotą“ atsaką

NATO penktadienį kaltino Rusiją dėl svarbios Šaltojo karo laikų ginklų kontrolės sutarties pabaigos ir pažadėjo „apgalvotai ir atsakingai“ reaguoti į Maskvos sparnuotųjų raketų dislokavimą.
NATO vėliava
NATO kaltina Rusiją dėl INF sutarties žlugimo ir žada „apgalvotą“ atsaką / AFP/„Scanpix“ nuotr.

29 valstybes vienijantis transatlantinis gynybos aljansas palaiko Vašingtoną, Jungtinėms Valstijoms ir Rusijai nutraukus 1987-aisiais sudarytą Vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų (INF) sutartį.

„Rusijai tenka visa atsakomybė už sutarties pabaigą“, – nurodė NATO, apkaltindamas Maskvą pažeidus šią sutartį, kuria buvo uždraustos 500–5 500 km nuotolio antžeminės raketų sistemos, galinčios nešti ir branduolines, ir įprastas kovines galvutes.

„Apgailestaujame, kad Rusija neparodė noro ir nesiėmė jokių įrodomų žingsnių grįžti prie savo tarptautinių įsipareigojimų laikymosi, – nurodė NATO. – Situacija, kai Jungtinės Valstijos visiškai laikosi sutarties, o Rusija – ne, nėra tvari.“

„NATO apgalvotai ir atsakingai reaguos į reikšmingą riziką, kurią sąjungininkų saugumui kelia rusiškos raketos 9M729“, – nurodė Aljansas.

Vašingtonas daug metų kaltino Rusiją kuriant naujo tipo raketą 9M729, kuria, kaip teigia amerikiečiai, pažeidžiama INF sutartis. NATO palaikė šiuos kaltinimus.

Raketos 9M729 gali nuskrieti, kaip nurodo NATO, maždaug 1,5 tūkst. kilometrų. Maskva tvirtina, kad jos skrieja tik 480 kilometrų.

„Sutarėme dėl subalansuoto, suderinto gynybinio priemonių paketo siekdami užtikrinti, kad NATO atgrasomoji priemonė ir gynybos pozicijos išliktų patikimos ir veiksmingos“, – nurodė NATO.

Vis dėlto Aljanso vadovas Jensas Stoltenbergas pabrėžė, kad NATO sieks išvengti „naujų ginklavimosi varžybų“ su Rusija.

„Nenorime naujų ginklavimosi varžybų ir neturime jokių ketinimų dislokuoti Europoje naujų anžeminių branduolinių raketų“, – per spaudos konferenciją Briuselyje kalbėjo jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius