-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

NATO kariuomenių vadai sutaria, jog NATO turi būti pasirengusi veikti ne tik toli užsienyje, bet ir šalia savo sienų

Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Arvydas Pocius dalyvavo Europos Sąjungos (ES) ir NATO karinių komitetų susitikimuose Briuselyje. ES karinio komiteto posėdyje kariuomenių vadai aptarė ES strateginius prioritetus gynybos srityje, daug dėmesio skyrė ES šalių narių pajėgumų telkimo ir pasidalijimo galimybėms, ES konfliktų prevencijos priemonių vystymo perspektyvoms. ES šalių kariuomenių vadai taip pat aptarė ES vykdomas karines operacijas Vakarų Balkanuose ir Afrikos regione.
Arvydui Pociui įteiktas Maltos ordino Didysis Karininko Kryžius
Arvydas Pocius / Alfredo Pliadžio nuotr.

Vėliau dvi dienas vykusiame 171-ajame NATO karinio komiteto susitikime Aljanso kariuomenių vadai dėmesį skyrė NATO karinėms operacijoms Afganistane ir Kosove, taip pat NATO antipiratinėms ir antiteroristinėms operacijoms. NATO kariuomenių vadai susitiko su Aljanso generaliniu sekretoriumi Andersu Foghu Rasmussenu, aptarė NATO ateities prioritetus ir iššūkius, Ukrainos krizę ir NATO šalių vaidmenį joje.

Kariuomenių vadai sutarė siekti, kad NATO būtų pasirengusi veikti ne tik toli užsienyje, bet ir šalia savo sienų. „Iššūkius, su kuriais susiduriame, turime spręsti bendrai“, – spaudos konferencijoje sakė NATO karinio komiteto pirmininkas Danijos kariuomenės vadas generolas Knudas Bartelsas.

NATO kariuomenių vadai taip pat sutarė dėl būtinybės stiprinti kariuomenių mokymo ir pratybų sistemas, NATO ir jos valstybės narės turi spręsti pajėgumų trūkumus.

Afganistano žmonės ir NATO bendruomenė gali pagrįstai didžiuotis bendru laimėjimu.

Susitikime NATO kariuomenių vadai dar kartą patvirtino tvirtą įsipareigojimą Tarptautinių saugumo paramos pajėgų (angl. International Security Assistance Force, ISAF) misijai Afganistane, ir siekį sukurti naują mokymo misiją po 2014 metų. „Talibanui nepavyko sutrikdyti pirmojo turo prezidento rinkimų balandžio mėnesį. Tai buvo aiškus smūgis jiems ir ženklas, kad Afganistano nacionalinės saugumo pajėgos yra pajėgios spręsti saugumo situaciją Afganistane. Afganistano žmonės ir NATO bendruomenė gali pagrįstai didžiuotis bendru laimėjimu“, – susitikimo rezultatus apibendrino gen. K. Bartelsas.

Po NATO karinio komiteto susitikimo Aljanso kariuomenių vadai dalyvavo gėlių padėjimo ceremonijoje, kurios metu Lietuvos kariuomenės vadas gen. ltn. A. Pocius kartu su NATO karinio komiteto pirmininku gen. K. Bartelsu padėjo gėlių prie paminklo žuvusiems NATO kariams.

ES karinis komitetas yra aukščiausia ES karinė institucija, kurią sudaro ES šalių kariuomenių vadai. Komitetas veikia nuo 2001 metų, jis vadovauja ES šalių kariniams veiksmams, teikia karinius patarimus ES Politiniam ir saugumo komitetui, kuris formuoja bendrą sąjungos užsienio ir saugumo politiką.

NATO karinis komitetas yra aukščiausia NATO karinė vadovavimo struktūra, pavaldi Šiaurės Atlanto Tarybai, Gynybos planavimo ir Branduolinio planavimo komitetams. Kariniame komitete priimami kariniai strateginiai sprendimai ir formuojami kariniai patarimai Šiaurės Atlanto Tarybai, kuri priima politinius sprendimus. Nuolatinis darbas NATO kariniame komitete atliekamas per posėdžius, kuriuose dalyvauja šalių deleguoti kariniai atstovai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius