Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

NATO kuria gynybos nuo Rusijos planą: sustiprinta aviacija, daugiau laivų, tūkstančiai JAV karių Rytų Europoje

Aviacijos smogiamosios galios sustiprinimas, daugiau karinių laivų Baltijos ir Juodojoje jūrose, galbūt – keli tūkstančiai JAV karių Rytų Europoje. Tokį veiksmų planą dėlioja NATO, atsakydama į galimą grėsmę iš Rusijos pusės, interviu „The New York Times“ sakė NATO pajėgų Europoje vadas generolas Philipas Breedlove'as. Pokalbį cituoja Tvn24.pl.
NATO oro pajėgų treniruotės akimirkos
NATO oro pajėgų treniruotės akimirkos / Domanto Pipo nuotr.

NATO planas siekiant sustiprinti Aljanso rytinę sieną ir ją apsaugoti nuo Rusijos keliamos grėsmės apims naikintuvu apginklavimą, kad būtų galima naikinti priešų taikinius, didesnį karinių laivų aktyvumą Baltijos jūroje bei NATO laivyno atsiradimą Juodojoje jūroje. Taip pat gali būti perdislokuota į Lenkiją, Rumuniją arba Baltijos šalis 4,5 tūkst. amerikiečių karių iš vienos didžiausių JAV karo bazių.

Visa tai yra reakcija į Rusijos kariuomenės koncentraciją prie šalies sienų. Rusai prie Ukrainos sienos yra dislokavę sraigtasparnius, naikintuvus, šarvuotąsias divizijas, artileriją, specialiąsias pajėgas ir lauko ligonines.

Taip pat gali būti perdislokuota į Lenkiją, Rumuniją arba Baltijos šalis 4,5 tūkst. amerikiečių karių iš vienos didžiausių JAV karo bazių.

„Tai labai didelė ir puikiai aprūpinta grupė, jeigu ji skirta tik pratyboms. Manome, kad ji gali pajudėti per 12 valandų nuo įsakymo paskelbimo“, – teigė P.Breedlove'as, primindamas trečiadienį pasirodžiusį NATO pranešimą, kad Maskva galėtų užimti visus numatytus taikinius Ukrainoje per 3-5 dienas.

Generolas taip pat pažymėjo, kad Ukrainos kariuomenė nebus pajėgi sulaikyti priešą, o Rusijos kariuomenė turi dideles galimybes ir gali priimti tokį sprendimą, kokį tik nori.

P.Breedlove'as atkreipė dėmesį, kad Rusija dar sausį atliko bandymą iššaudama raketą nuo žemės ir tokiu būdu greičiausia pažeisdama dar 1987 metais pasirašytą susitarimą tarp JAV ir Sovietų Sąjungos, kuriame tokie bandymai yra draudžiami.

Generolo teigimu, Pentagonas dar tiria šį įvykį, nes nori žinoti, ar tai buvo vidutinio nuotolio raketa.  Kol kas amerikiečių kariškiai nėra tuo tikri, kadangi vidutinio nuotolio raketos turi panašumų su trumpojo nuotolio raketomis.

NATO pajėgų Europoje vadas neslėpė nerimo, kad Rusija turi pasiruošusią kariniams veiksmams kariuomenę ir bet kada gali ją panaudoti.

„Bet kokiu atveju tai įrenginiai, su kuriais reikės susitaikyti, – pasakė P.Breedlove'as, kalbėdamas apie galimą agresiją Ukrainoje. – Nežinau, kaip Aljansas į tai reaguos, bet privalės tai turėti omenyje ir šio tipo ginklo panaudojimas neliks be atsako.“

NATO pajėgų Europoje vadas neslėpė nerimo, kad Rusija turi pasiruošusią kariniams veiksmams kariuomenę ir bet kada gali ją panaudoti. Todėl iki balandžio 15-osios ketinama parengti veiksmų planą, ką daryti, jeigu Rusija įsiveržtų į Aljanso narių teritoriją.

Naikintuvai intensyviau patruliuos palei rytinę NATO sieną, be to galvojama apie pajėgų, galinčių naikinti antžeminius taikinius priešo pusėje, dislokavimą. Veiksmai jūroje reikš, kad NATO padidins savo karinių laivų skaičių Baltijos jūroje ir galbūt jie pasirodys ir Juodojoje jūroje.

Taip pat generolas P.Breedlove'as neatmeta, kad Baltijos šalyse arba kitose šio regiono valstybėse gali būti dislokuota amerikiečių brigada su 4,5 tūkst. karių iš Fort Hudo bazės Teksase.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius