Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

NATO misijos pabaiga kelia klausimų

Jungtinėse Amerikos Valstijose vieši Afganistano prezidentas Hamidas Karzai, aptariami valstybių santykiai ir abipusiai tikslai. Daugiausiai dėmesio vizito metu bus skiriama NATO misijai, kuri baigiasi 2014-aisiais. Iki šiol nenutarta, kiek Amerikos karių po jos pasiliks, o neseniai pasigirdęs siūlymas iš Afganistano išvesti visas karines pajėgas, kelia rimtus klausimus.
Hamidas Karzai
Hamidas Karzai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

H.Karzai jau kalbėjosi su Senato atstovais, penktadienį laukia ir susitikimas su prezidentu Baracku Obama. Svarbiausias klausimas – NATO karių pasitraukimas. Su kiekvienais metais artėja laikotarpis, kai NATO karinės pajėgos turės baigti savo misiją Afganistane. Tačiau išlieka neaišku – kiek NATO narių pasiliks po 2014-ųjų. Jungtinių Valstijų Gynybos Departamentas teigė svarstantis palikti nuo 3000 iki 9000 karių. Tačiau neseniai Baltieji Rūmai paskelbė svarstantys galimybę ir visiškai atsitraukti, šalies saugumą paliekant tik pačių afganų rankose. Talibų įbaugintai visuomenei tokia Amerikos pozicija kelia prieštaringų nuomonių.

„Tai – politinis žaidimas. Galbūt jie nori pasauliui parodyti, kaip gali atrodyti baisiausia situacija, galbūt nori nusiųsti teigiamą žinią talibams ir kitiems sukilėliams. Kad ir kokia bebūtų priežastis, aš smerkiu tokį pasirinkimą. Valstybės pareigūnai turi būti atsakingi“, – teigia parlamentarė Shukria Barekzai.

Šalies gatvėse vyravo prieštaringos nuomonės.

„Jei visi amerikiečiai pasitrauks, vėl kils pilietinis karas. Jau anksčiau jį patyrėme ir karas vėl pasikartos“, – sako Kabulo gyventojas Salahuddinas Khanas.

„Manau, kad amerikiečių pajėgos turi trauktis – mūsų pačių kariuomenė yra pakankamai pajėgi apginti šalį“, – teigia Kandaharo provincijos gyventojas Farhadas Janas.

Dabar šioje Azijos valstybėje saugumu rūpinasi apie 100 000 NATO karių, iš jų apie 68 000 – amerikiečiai. Baigiantis misijos laikui kariai skuba apmokyti Afganistano saugumo pajėgas, kurių dabar maždaug pusketvirto šimto tūkstančių. Tačiau išlieka klausimas, ar jie atsilaikytų, jei sukilėliai vėl imtų purtyti šalį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius