-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

NATO narių išlaidos gynybai: rytuose žadina Rusija, pietuose – „Islamo valstybė“

Vadovų susitikimui Varšuvoje, Lenkijoje, besiruošiantis aljansas išplatino valstybių narių išlaidų gynybai ataskaitą. Ši ataskaita apibendrina 2009-2016 metais gynybai skirtas lėšas.
Lietuvos kariniame aerodrome - JAV naikintuvai „F-22 Raptor“
Lietuvos kariniame aerodrome - JAV naikintuvai „F-22 Raptor“ / Alvydo Januševičiaus nuotr.

Išplatintoje ataskaitoje matyti, kad kol kas tik 5 valstybės pasiekė rekomenduojamą 2 proc. bendrojo vidaus produkto dalį, kuri skiriama gynybai.

JAV skiria 3,61 proc. BVP, o tai yra 664 milijardai JAV dolerių. Daugelį nustebinti turėtų faktas, kad antroje vietoje pagal išlaidas gynybai yra Graikija. 2,8 proc. BVP gynybai skirianti Graikija iš viso išleidžia 4,55 mlrd. JAV dolerių.

Trečioje vietoje – Jungtinė Karalystė, skirianti 2,21 proc. Ketvirtoje – pamažu savo gynybos išlaidas didinanti Estija, skirianti 2,16 proc. Penktoji – Lenkija, kuri itin padidino išlaidas gynybos sektoriuje po Rusijos agresijos Ukrainoje. Lenkija šiuo metu skiria lygiai 2 proc. BVP gynybai.

Lietuva 28 narių aljanse pagal šią statistiką užima 9-ąją vietą. Gynybai skiriame 1,49 proc. BVP (630 mln. JAV dolerių). Latviai – vienuolikti, skirdami 1,45 proc. (400 mln. JAV dolerių).

NATO veiklą stebintys ekspertai pastebi, kad rytinio flango valstybes sukrusti privertė Rusijos agresija, o štai pietinio flango nares daugiau dėmesio gynybai skirti privertė „Islamo valstybės“ keliamas chaosas ir migrantų srauto padidėjimas.

Biudžeto dalį, skiriamą gynybai, šiek tiek sumažino Turkija, Kroatija, Albanija, Slovėnija, Ispanija ir Belgija. Tuo metu didinti gynybos biudžetą sukruto ir ne NATO narės ir ilgą laiką neutralumą deklaravusios Suomija bei Švedija.

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas įžanginėje kalboje prieš susitikimą Varšuvoje pabrėžė, kad augančios lėšos kartu žada ir efektyvesnį jų naudojimą.

Kartu mes esame stipresni. Pasaulis keičiasi, keičiasi ir NATO. Nekinta tik ryšys tarp Šiaurės Amerikos ir Europos, kuriuo paremtas aljansas, – teigė generalinis sekretorius.

„Kartu mes esame stipresni. Pasaulis keičiasi, keičiasi ir NATO. Nekinta tik ryšys tarp Šiaurės Amerikos ir Europos, kuriuo paremtas aljansas“, – teigė generalinis sekretorius.

„Varšuvos susitikime ši partnerystė bus dar labiau sustiprinta“, – žadėjo Jensas Stoltenbergas.

Jis pasidžiaugė, kad Europos partneriai ir Kanada pasiryžo gynybai skirti 3 proc. daugiau lėšų, tai yra maždaug 8 milijardus JAV dolerių. Iš viso, jo teigimu, išlaidas gynybai pamažu didins net 22 aljanso narės.

J.Stoltenbergas taip pat pranešė, kad Varšuvoje bus pasirašytas glaudesnio bendradarbiavimo susitarimas su Europos Komisijos vadovu Jeanu-Claude'u Junckeriu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius