Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

NATO pajėgos Kosove siekia pašalinti Serbijos prezidentui trukdžiusias kelio užtvaras

NATO vadovaujami taikdariai Kosove tvirtina, kad Serbijos prezidentui Aleksandrui Vučičiui jo viešnagės Kosove metu nekyla jokios grėsmės, nepaisant kelio užtvarų, kurios jam sutrukdė apsilankyti serbų kaime centrinėje šalies dalyje.
Aleksandras Vučičius
Aleksandras Vučičius / X01390

NATO vadovaujamos taikos palaikymo pajėgos Kosove (KFOR) sekmadienį pareiškė, jog bendradarbiauja su Kosovo institucijomis, kad užtvaros, blokuojančios kelius aplink Banios kaimą, būtų taikiai pašalintos.

„Ponui Vučičiui niekas negrasina ir jo saugumas garantuotas“, – sakoma KFOR paskelbtame pareiškime, kuriame taip pat nurodoma, jog „KFOR siekia tai padaryti taikiai, tačiau yra pasirengusios prireikus įsikišti“.

Serbijos vidaus reikalų ministras Neboiša Stefanovičius Belgrade pareiškė, jog vizitas į Banią buvo „svarbus dėl tarptautinės bendruomenės Kosove patikimumo“.

NATO pajėgos Kosove buvo dislokuotos 1999 metais.

Albanai blokavo kelius

Kosovo albanams blokavus kelius aplink kaimą centrinėje Kosovo dalyje ir sutrukdžius Serbijos prezidentui jame apsilankyti, A.Vučičius į ten gyvenančius serbus kreipėsi telefonu.

Į pokalbį su Serbijos prezidentu sekmadienį susirinko dešimtys Banios kaimo gyventojų, kuriems A.Vučičius pareiškė: „Labai atsiprašau, kad negalėjau atvykti, nes to nenorėjo Prištinos valdžia“. Jam kalbant, kelios moterys apsiverkė, pasakojo pokalbio liudininkai.

A.Vučičius sukritikavo NATO vadovaujamus taikdarius, kad šie nesutrukdė blokuoti kelių. Pasak Serbijos prezidento, keliai buvo blokuoti Kosovo albanų valdžios iniciatyva, kad „jie, kaip maži vaikai, galėtų parodyti, jos viskas bus taip, kaip nori pareigūnai Prištinoje“.

Norėjo aplankyti serbų kaimą

Apsilankyti minimame kaime A.Vučičius planavo per savo dviejų dienų vizitą į serbų gyvenamus rajonus Kosove – buvusioje Serbijos provincijoje, kuri 2008 metais paskelbė nepriklausomybę. Serbija jos nepripažįsta.

Kosovo prezidentas savo ruožtu sakė, kad Kosovo piliečių pasipriešinimas Serbijos prezidento A.Vučičiaus vizitui yra suprantamas, tačiau paragino vardan taikos ir susitaikymo po 1998–1999 metų karo elgtis santūriai.

Hashimas Thaci socialiniame tinkle „Facebook“ sekmadienį parašė, jog „visiškai supranta“, kodėl taip reaguoja centrinės Kosovo dalies gyventojai, įrengę užtvaras keliuose, kad A.Vučičius negalėtų apsilankyti serbų gyvenamame kaime šiame rajone.

Pasak H.Thaci, kelio užtvaros „rodo, kad skausmas ir karo žaizdos dar neužgijusios“. Tačiau jis pridūrė, kad, Kosovui ir Serbijai siekiant taisyti santykius, „protestai ir kelių blokavimas mums nepadeda“.

Kosovo prezidento teigimu, „turėtume sugebėti galvoti ne tik apie save, ne tik apie žaizdas ir daugybę skausmo; turėtume tai padaryti vardan taikos ir susitaikymo“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius