Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

NATO pajėgų Afganistane vadu tapo S.Milleris

Sekmadienį Jungtinių Valstijų ir NATO pajėgų vado pareigas Afganistane perėmė amerikiečių generolas Scottas Milleris. Jis pakeitė pastaruosius dvejus metus šioms pajėgoms vadovavusį generolą Johną Nicholsoną.
NATO pajėgų Afganistane vadu tapo S.Milleris.
NATO pajėgų Afganistane vadu tapo S.Milleris. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Nepaisant precedento neturinčio susitarimo Katare dėl paliaubų su afganų talibais šį birželį, išpuolių prieš Amerikos ir NATO pajėgas bei vietos afganų kariuomenę, policiją ir valdžios organus vėl smarkiai padaugėjo. Tai kelia abejonių prezidento Donaldo Trumpo politika – padidinus karinį spaudimą priversti talibus derėtis dėl taikos.

Generolas S.Milleris perėmė vadovavimą visoms Amerikos ir NATO šalių pajėgoms. Jis – karo Afganistane veteranas, iki šiol vadovavo slaptai specialiųjų operacijų vadavietei, todėl yra susipažinęs su daugeliu elitinių Amerikos karinių junginių.

Per 17 invazijos metų talibai ir toliau kontroliuoja gana dideles šalies teritorijas, nors ir iš didesnių miestų yra išstumti.

„Kad mums pavyktų, turime prisitaikyti ir prie priešų, ir prie aplinkos. Nereikia taikytis su tokiu status quo, todėl negalime į visa tai aplaidžiai žiūrėti. Turime rūpintis, kad nebūtų šališkų nuomonių ir paviršutiniškų išvadų, tam čia nėra vietos. Noriu, kad kuo geriau visi suprastume, kokia sudėtinga ši problema, ir prisitaikytume ieškodami sprendimų, turime būti atkaklūs. Turime rasti išmanius ir tvarius sprendimus mūsų draugams partneriams afganams. Taigi laukia nelengvi sprendimai“, – savo kalboje pabrėžė S.Milleris.

S.Mileris greičiausiai turi omenyje legendinę korupciją Afganistano vyriausybėje ir nelengvas politines pastangas įtikinti Talibano islamistus, kad jie prisidėtų prie šalies valdymo.

Deja, Taibano atstovai, net ir po precedento neturinčio susitarimo Katare su amerikiečiais dėl paliaubų, ir toliau atsisako bendrauti su prezidento Ashrafo Ghani administracija, nes laiko ją neteisėta, ir sutinka derėtis tik su Vašingtonu.

Savo ruožtu Jungtinės Valstijos negali leisti, kad Afganistanas vėl taptų saugiu prieglobsčiu radikalių pažiūrų islamistams, kaip tai atsitiko prieš rugsėjo 11 dienos teroro aktus.

Pagal naujausius neoficialius pranešimus iš JAV, dar šį mėnesį gali būti surengtos dar vienos amerikiečių ir talibų atstovų derybos. Vašingtono administracija puikiai supranta, kad 14 tūkstančių Amerikos ir NATO šalių karių neišspręs Afganistano saugumo problemų – tai gali padaryti tik politinis kompromisas tarp visų kariaujančių pusių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius