Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

NATO pareigūnas: vaikams Kabule saugiau nei daugelyje Vakarų šalių (nuotraukos)

Vaikams augti Kabule gali būti saugiau nei Londone, Glazge ar Niujorke, tvirtina NATO pareigūnas. Anot Marko Sedwillo, Afganistano sostinė, būdama „kaimelių miestas“, yra tinkamesnė mažiems vaikams nei daugelis Vakarų miestų, nors ir yra pavojus, kurį kelia šalį draskantis konfliktas.
Kabulo kasdienybė
Gyvenimas Kabule / „Scanpix“ nuotr.

„Daugelis vaikų čia gali saugiai augti“, – sakė jis CBBC.

Vis dėlto kai kurie Kabulo gyventojai  ir organizacija „Gelbėkit vaikus“ šiuos teiginius atmetė kaip „neteisingus ir klaidinamus“.

Pasak Glazgo miesto tarybos atstovo, NATO pareigūnas taip pat suklydo į savo palyginimus įtraukdamas Glazgo miestą.

Kabului skaudų smūgį sudavė karas Afganistane ir, nors pastaruoju metu saugumas čia kiek sustiprėjo, šis miestas vis dar laikomas pavojinga vieta gyventi.

Daugelio šalių užsienio reikalų ministerijos rekomenduoja nevykti į Afganistaną nesant būtinybės ir ypač vengti tų šalies zonų, kurias konfliktas palietė labiausiai. Teigiama, kad per pastaruosius metus Kabule ypač „padaugėjo savižudžių sprogdintojų ir raketų išpuolių“. Nuo 2009 metų rugpjūčio mieste įvykdyta 14-a išpuolių. Dar penkiems išpuoliams, kiek žinoma, buvo užkirstas kelias.

Praėję metai mirtingumo prasme vaikams buvo patys baisiausi nuo 2001 metų: dėl su konfliktu susijusiomis priežastimis žuvo per tūkstantį vaikųBBC vaikų kanalo CBBC korespondentės Sonali Shah kalbinami keli jauni afganistaniečiai prasitarė bijantys smurto. 16-metė moksleivė Sohrad sakė: „Dėl mieste vykstančių sprogdinimų baisu eiti į mokyklą. Sprogdinimų bijome ir būdami mokykloje.“

Savo ruožtu 11-metė Manija iš Kabulo papasakojo, ką reiškia augti karo niokojamoje šalyje. Ji sakė: „Kai kas nors sprogsta, nuliūstu, nes miršta žmonės. Tačiau kai kitą dieną pamatau gyvus žmones, gyvenančius normalų gyvenimą ir švenčiančius, jaučiuosi laiminga.“

„Vos kelios bombos“

Vis dėlto M.Sedwillas televizijai CBBC sakė: „Kabule ir kitose dideliuose miestuose sprogdinimų būna labai nedaug. Vaikai čia tikriausiai yra saugesni nei Londone, Niujorke, Glazge ar daugelyje kitų miestų. Tai labai į šeimą orientuota visuomenė. Taigi Kabulas yra tarsi kaimelių miestas“, – sakė NATO pareigūnas.

Andriaus Vaitkevičiaus/15min.lt nuotr./Markas Sedwillas Kabule 2010 m spalį
Markas Sedwillas Kabule 2010 m. spalį

Vis dėlto organizacijos „Gelbėkit vaikus“ atstovas Justinas Forsyth teigė, kad negalima lyginti Kabule augančių vaikų su tais, kurie auga Vakarų šalyse.

„Afganistanas yra pati blogiausia vieta Žemėje gimti – vienas iš keturių čia gyvenančių vaikų miršta nesulaukęs nė penkerių metukų, – pabrėžė jis. – Turime klausytis, ką sako Afganistane gyvenantys vaikai. Praėję metai mirtingumo prasme vaikams buvo patys baisiausi nuo 2001-ųjų: dėl su konfliktu susijusių priežasčių žuvo per tūkstantį vaikų.“

Ir ne tik dėl sprogdinimų. Baugus skaičius – 850 – vaikų kiekvieną dieną miršta nuo ligų, kurioms nesudėtingai galima užkirsti kelią, pavyzdžiui, pneumonijos, viduriavimo ar dėl per didelio organizmo nusilpimo.

„Afganistane gyvenantiems vaikams gresia didžiulis pavojus. Tarptautinė bendruomenė ne mažiau laiko ir pinigų turėtų investuoti į pastangas užkirsti kelią nebūtinoms vaikų mirtims nei saugumo operacijoms šioje šalyje“, – kalbėjo J.Forsyth.

Glazgo miesto atstovas pridūrė suprantąs, kad yra svarbu Afganistano vaikams kalbėti, jog jų saugumu rūpinamasi, tačiau pabrėžė, kad M.Sedwillas „šiuo atveju suklydo“.

„Toks palyginimas tiesiog privers Glazgo, Londono ir Niujorko gyventojus išsitraukti statistiką, kuri parodys, kad šis žmogus labai klysta, ir taip svarbi žinutė, kurią norėta nusiųsti Afganistano žmonėms, nebeteks prasmės“, – sakė jis.

Besislapstantis Talibanas

Paklaustas, kodėl NATO pajėgos nelaimėjo karo prieš Talibaną Afganistane, M.Sedwillas sakė: „Šis karas nepanašus į Antrąjį pasaulinį karą ar kitus karus, kai kovojama kovos lauke. Kadangi Talibano atstovai negali kovoti tokiu būdu... jie slepiasi tarp žmonių. Mes neketiname pasitraukti iš Afganistano. Neketiname palikti Kabulo, kol nebūsime visiškai tikri, kad Talibanas nebegrįš“, – sakė NATO atstovas.

28 NATO šalių narių lyderiai pritarė strategijai iki 2014 metų Afganistano pajėgoms perduoti vadovavimą kovai su Talibanu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius