Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

NATO paskelbs apie savo raketinį skydą viršūnių susitikime, kuriame Vladimiras Putinas nedalyvaus

NATO ketina paskelbti apie prieštaringai vertinamos priešraketinės gynybos (PRG) sistemos kūrimo pirmojo etapo užbaigimą gegužę vyksiančiame Aljanso viršūnių susitikime, tačiau Rusijos lyderis Vladimiras Putinas jame nedalyvaus.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas / „RIA-Novosti“/„Scanpix“ nuotr.

Kaip pirmadienį pareiškė NATO generalinis sekretorius Andersas Foghas Rasmussenas, Šiaurės Atlanto sutarties organizacija ketina apie Europos PRG sistemos pirmosios „laikinosios“ fazės pabaigtuves paskelbti Čikagoje vyksiančiame viršūnių susitikime.

Rusija kategoriškai priešinasi šiam skydui, kurį palaiko Jungtinės Valstijos ir kuris tapo viena pagrindinių nesutarimų priežasčių pastarojo laikotarpio Maskvos ir Vašingtono santykiuose.

„Galiu patvirtinti, kad ketiname paskelbti apie, mūsų terminais, laikinąjį NATO sistemos pajėgumą. Tai tik NATO priešraketinės gynybos sistemos kūrimo pirmosios fazės dalis“, – kalbėjo A.F.Rasmussenas, atsakydamas į Maskvos žurnalistų klausimus per vaizdo konferenciją.

NATO vadovas patvirtino, kad V.Putinas turėtų praleisti gegužės 20-21 dienomis vyksiantį susitikimą, nors panašiu metu numatytas jo pirmasis oficialus vizitas į Jungtines Valstijas po pergalės kovo 4 dienos Rusijos prezidento rinkimuose.

Pasak A.F.Rasmusseno, V.Putinas telefonu jam sakė, kad greičiausiai nedalyvaus Čikagoje vyksiančiame viršūnių susitikime „dėl labai įtemptos darbotvarkės Rusijoje“.

Tačiau jis pabrėžė, kad su Rusijos lyderiu ketina susitikti netrukus po jo inauguracijos, kuri vyks gegužės 7 dieną. V.Putinas turėtų atvykti į Jungtines Valstijas dalyvauti gegužės 18-19 dienomis vyksiančiame Didžiojo aštuoneto (G8) šalių viršūnių susitikime Kemp Deivide.

„NATO ir Rusijos santykiams įtakos neturi vienintelis susitikimas Čikagoje ar kur nors kitur“, – paaiškino A.F.Rasmussenas.

2010 metų lapkritį per susitikimą Lisabonoje Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas pasiūlė Aljansui sukurti sekcijomis suskirstytą PRG, kurioje NATO ir Rusijos sistemos turėtų bendrą centrą ir atsakytų kiekviena už savo sektorių. Tuo tarpu NATO laikosi pozicijos, kad NATO ir Rusijos PRG turi veikti atskirai, bet bendradarbiauti ir keistis informacija.

Derybos dėl to, kaip bendradarbiaus NATO ir Rusija PRG srityje, tęsiamos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius