-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

NATO paslaptis Rusijai perdavinėjusį portugalą išdavė aistra rytų europietėms

Praėjusį savaitgalį Vakarų pasaulį apskriejo žinia apie Italijoje sulaikytą šnipą, dirbusį Rusijai. Italijos pareigūnai Romoje sulaikė Portugalijos pilietį, žvalgybos pareigūną Frederico Carvalhao Gilį bei su juo veikusį rusų informacijos tarpininką, rašo observer.com.
Frederico Carvalhao Gilis
Frederico Carvalhao Gilis / facebook.com nuotrauka

Nepaisant to, kad Portugalija nėra įtakinga žaidėja pasaulio šnipų tinkle, tačiau ji NATO priklauso dar nuo 1949-ųjų, aljanso įkūrimo metų. Portugalijos žvalgybos pareigūnai gauna tą pačią informaciją, kuria dalinasi ir aljanso lyderių žvalgyba.

Faktas, kad 57-erių metų F.Carvalhao Gilis buvo Rusijos šnipas tapo stipriu smūgiu NATO. Praėjusio amžiaus 9-ojo dešimtmečio pabaigoje Portugalijos saugumo žvalgybos tarnybos (SIS) dalimi tapęs vyras greitai kilo karjeros laiptais.

Pastaruoju metu F.Carvalhao Gilis buvo regiono vadovas. Ankstesnės jo užduotys buvo kontržvalgybos ir kovos su terorizmu srityse. Filosofo diplomą turintis agentas vadinamas tikru intelektualu. Jam buvo prieinamas labai platus informacijos spektras.

Šnipo medžioklė

Portugalijos žvalgybą įtarimai apie galimą priešišką šnipų veiklą pasiekė dar 2014 metais. Pasitelkdami į pagalbą netgi CŽV portugalai sudarė slaptą įtariamųjų sąrašą. Jame figūravo ir F.Carvalhao Gilio pavardė.

Aukšto rango žvalgybininką išdavė akivaizdi meilė rytų europietiškiems dalykams, kurią jis demonstravo netgi socialiniuose tinkluose. Slaptose pažymose įrašytos pastabos rodo, kad žvalgybininkas turėjo „užtrauktuko problemų“.

F.Carvalhao Gilį itin žavėjo rytų Europos gražuolės.

Tokiu terminu agentai apibūdina silpnybę moterims. F.Carvalhao Gilį itin žavėjo rytų Europos gražuolės. Užfiksuoti jo santykiai su Gruzijos piliete. Amerikiečių agentai išsyk atkreipė dėmesį į portugalo romanus su moterimis iš buvusių Sovietų Sąjungos šalių.

CŽV žvalgybos ekspertai pastebėjo, kad tokią pačią moteriškų pinklių taktiką naudodavo ir sovietų žvalgyba. Įvilioti į santykius su moterimis Vakarų žvalgybininkai išduodavo dalį paslapčių, o vėliau būdavo šantažuojami ir priversti dirbti priešo labui.

Padėjo pralobti

F.Carvalhao Gilį pražudė ir godumas. Skelbiama, kad už kiekvieną nutekintą dokumentą, kuriame buvo NATO karinė ar žvalgybinė paslaptis, jis prašydavo mažiausiai 10 000 eurų.

Rusus labiausiai domino NATO ir Europos Sąjungos paslaptys. Būtent čia jiems pasitarnavo portugalų šnipas, turintis galimybę gauti šių organizacijų informaciją.

Ekspertų teigimu, tai, kad rusai noriai mokėjo portugalui dideles sumas, rodo, kad jis išties dalinosi svarbiomis paslaptimis. „Rusai nemokėtų tokių pinigų už šlamštą“, – sakė vienas agentas.

Imtis šnipinėti priešiškoms valstybėms portugalą galėjo paskatinti ir skyrybos bei po jų užklupusios finansinės bėdos.

Imtis šnipinėti priešiškoms valstybėms portugalą galėjo paskatinti ir skyrybos bei po jų užklupusios finansinės bėdos. Portugalijos žvalgybos vadovams supratus, kad būtent F.Carvalhao Gilis yra šnipas, jis buvo perkeltas į regiono vadovo pareigas ir pradėtas sekimo procesas.

Nuo praėjusių metų rudens jo telefono pokalbių buvo klausomasi, o jo regione dirbantys žvalgai stebėjo viršininko veiklą. Greitai suuosta, kad F.Carvalhao Gilis dažnai keliauja į Europą. Įtarta, kad būtent ten ir perduodami dokumentai rusų pasiųstiems tarpininkams.

Sučiupo prie Tibro

Sekimo operacijos kulminacija tapo kelionė į Romą. F.Carvalhao Gilis buvo sekamas nuo pat penktadienio, kai įsėdo į lėktuvą ir nusileido Italijos sostinėje.

Italijos pareigūnai sulaikė portugalą kavinėje, netoli Tibro upės. Sučiuptas buvo ir rusų pasiųstas tarpininkas.

Italijos pareigūnai sulaikė portugalą kavinėje, netoli Tibro upės. Sučiuptas buvo ir rusų pasiųstas tarpininkas. Abu vyrai nesipriešino.

Ekspertus nustebino tai, kad Rusijos pasiųstas informacijos tarpininkas neturėjo jokios priedangos ir nebuvo registruotas kaip diplomatinės tarnybos atstovas. Dažnai būtent taip rusai išsisukdavo nuo kaltinimų ir pasinaudodavo diplomatiniu imunitetu.

Kol kas nėra aišku, kokia bausmė gresia jau buvusiam Portugalijos žvalgybininkui. Neaišku ir tai, kokių veiksmų imsis Rusija, bandydama išlaisvinti sulaikytą tarpininką.

Esminis klausimas, kuris užgulė NATO ir Vakarų žvalgybos tarnybų pečius, kiek dar tokių pavienių šnipų gali dalyvauti išdavysčių grandinėje, kuria naudojasi Kremlius?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius