Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

NATO pergalės Afganistane gali būti perdėtos, sakoma analitikų ataskaitoje

JAV vadovaujama misija Afganistane galbūt pagražina pranešimus apie sėkmingus savo reidus, kurių tikslas sunaikinti arba suimti neramumus keliančių kovotojų lyderius, sakoma ketvirtadienį paskelbtoje ataskaitoje.
Kariai Afganistane
Kariai Afganistane / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tokie reidai – dažniausiai naudojama tarptautinių pajėgų strategija per visą 10 metų trunkantį karą.

Tarptautinės saugumo paramos pajėgos (ISAF) tokias operacijas laiko taktiškai sėkmingiausiomis kovoje su sukilėliais, tačiau Afganistano analitikų tinklas (AAN) skelbia, kad nuo 2009 metų gruodžio iki 2011 metų rugsėjo apie jas turimi duomenys yra nepilni.

„Skaidrumo stoka ypač pastebima apie sukilėlių „lyderius“, kurie, kaip pranešama, buvo nukauti arba suimti. Nėra būdų tinkamai įvertinti pateikiamus skaičius“, – sakoma AAN interneto svetainėje paskelbtoje ataskaitoje.

ISAF į šį pranešimą kol kas nereagavo, tačiau prieš dvi dienas kariuomenės pareigūnai paskelbė, kad Talibano išpuolių skaičius sumažėjo pirmą kartą.

Generolas majoras Michaelas Krause sakė, kad per pastaruosius du mėnesius įvykdytų išpuolių bendras skaičius, lyginant su praėjusias metais, sumažėjo, o Talibano pajėgoms pastaraisiais mėnesiais nepavyko atkariauti teritorijų, kurias prado per kovas su JAV pajėgomis šalies pietinėje dalyje.

Afganistano analitikų tinklas ištyrė 3 771 pranešimą apie nukautus mažiausiai 3 873 asmenis bei dar 7 146 sužeistus kovotojus ir padarė išvadą, kad ISAF dažnai dėl nepaaiškinamos priežasties pakaitomis vartoja tokius žodžius kaip „organizatorius“ ir „lyderis“.

Praėjusį mėnesį ISAF užginčijo Jungtinių Tautų duomenis, remiantis kuriais, smurto išpuolių karo draskomoje šalyje skaičius nurodomas išaugęs 39 procentais.

Be to, pranešimuose spaudai nurodomas skaičius nesutampa su padidintais skaičiais, kuriuos ISAF pateikia žiniasklaidos priemonėms.

Laikraštis „New York Times“, pavyzdžiui, liepos 29 dieną skelbdamas ISAF duomenis nurodo, kad per praėjusius keturis mėnesius buvo nukauta 130 įtakingų sukilėlių.

Tačiau remiantis to paties laikotarpio pranešimais spaudai, tarptautinės pajėgos nukovė 80 lyderių ir išpuolių organizatorių, nurodo AAN.

ISAF rugsėjo 3 dienos pranešime sakoma, kad per šiuos metus saugumo pajėgos suėmė arba nukovė daugiau nei 40 „al Qaeda“ tinklo sukilėlių rytinėje Afganistano dalyje.

Tuo tarpu kituose pranešimuose nurodoma 22 žuvusiais ir 10 sulaikytųjų daugiau. AAN pastebi, jog dauguma jų yra įvardinami tiesiog kaip turintys „įtartinų ryšių“.

Praėjusį mėnesį ISAF užginčijo Jungtinių Tautų (JT) duomenis, remiantis kuriais, smurto išpuolių karo draskomoje šalyje skaičius nurodomas išaugęs 39 procentais.

Vis tik AAN neatsižvelgia į tai, kad pranešimuose spaudai gali būti pateikiami ne visi duomenys, be to, galimos slaptos operacijos, apie kurių rezultatus nepranešama, arba žuvusiųjų ir suimtųjų  gali būti daugiau, nei buvo suskaičiuota.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius