-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

NATO pradėjo tirti aviacijos ataką prieš Afganistane pagrobtus benzinvežius

NATO tyrėjai šeštadienį aiškinosi, ar tarp žmonių, kurie penktadienį žuvo šiaurinėje Afganistano provincijoje per JAV oro pajėgų smūgį prieš talibų pagrobtus benzinvežius, buvo civilių gyventojų, kurie mėgino išsiurbti kuro iš autocisternų.
Sudegęs benzinvežis
Sudegęs benzinvežis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Dešimties ekspertų grupė atskrido į incidento vietą prie Kunduzo upės, kur vienas JAV lėktuvas penktadienį paryčiais ant pagrobtų benzinvežių numetė dvi 225 kilogramų bombas. Per šią ataką žuvo iki 70 žmonių.

Vėliau tyrėjai, kuriems vadovauja NATO ryšių direktorius Kabule JAV kontradmirolas Gregory J.Smithas, Kunduzo ligoninėje kalbėjosi su dviem per antskrydį sužeistais kaimo gyventojais – berniuku ir skeveldrų sužalotu vietos ūkininku. Jie abu pasakojo per šį incidentą buvę toli nuo tos vietos, kur stovėjo benzinvežiai.

Penktadienį NATO pranešė, kad šis aviacijos smūgis buvo nukreiptas prieš kovotojus, kurie pagrobė du benzinvežius, vežusius degalus Aljanso pajėgoms Kabule. Tačiau Afganistano pareigūnai pareiškė, kad per antskrydį taip pat žuvo dešimtys vietos gyventojų, mėginusių išsiurbti kuro iš cisternų.

Vokietija, kurios karių yra dislokuota Kunduze, nurodė, kad per šią ataką žuvo 57 kovotojai ir kad nepilotuojamo lėktuvo atsiųsti žvalgybos duomenys rodo, jog tuo metu civilių gyventojų prie benzinvežių nebuvo.

Tačiau NATO generalinis sekretorius Andersas Foghas Rasmussenas pripažino, kad per šį incidentą galėjo žūti taikių gyventojų ir kad JAV vadovaujamos koalicinės pajėgos bei Afganistano vyriausybė pradėjo bendrą tyrimą.

Provincijos gubernatorius Mohammadas Omaras sakė, kad per šią ataką žuvo 72 žmonės, o dar 15 buvo sužeisti. Pasak jo, nustatyta, kad apie 30 žuvusiųjų buvo kovotojai, tarp jų keturi čečėnai ir vienas vietos talibų sukilėlių vadas. Pareigūnas pridūrė, kad kiti žuvusieji tikriausiai irgi buvo kovotojai arba jų giminaičiai.

Daugelio žuvusių kūnai buvo neatpažįstamai apdegę, o kaimo gyventojai kai kuriuos iš jų palaidojo bendrame kape.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius