Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

NATO prioritetu paskelbtas išlaidų gynybai didinimas

NATO vadovas Jensas Stoltenbergas antradienį pareiškė, kad Šiaurės Aljanso svarbiausias prioritetas yra išlaidų gynybai didinimas, kurio reikalauja ir JAV prezidentas Donaldas Trumpas.
NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas
NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas / „Scanpix“/AP nuotr.
Temos: 2 NATO Gynyba

„Nepaisant kalbų, svarbiausias dalykas mums yra padidinti išlaidas gynybai, ir būtent tai mes ir darome“, – sakė J.Stoltenbergas, paklaustas apie NATO atsaką į D.Trumpo raginimus Aljansui imtis daugiau veiksmų, kad perimtų dalį Vašingtono finansinės naštos.

Per prezidento rinkimų kampaniją ir pirmosiomis darbo šiame poste dienomis D.Trumpas, atrodo, suabejojo, ar jo šalis privalo besąlygiškai vykdyti beveik septynis dešimtmečius gyvuojančius JAV įsipareigojimus NATO. Patį Aljansą naujasis lyderis vadino „atgyvenusiu“ ir kaltino sąjungininkes nemokant savo dalies.

Šie jo kaltinimai labai nustebino sąjungininkes, kurios po Rusijos intervencijos į Ukrainą 2014 metais priėmė sprendimą iki 2024 metų padidinti savo išlaidas gynybai iki 2 proc. bendrojo vidaus produkto, nors anksčiau daug metų gynybos biudžetai buvo karpomi.

Pasak J.Stoltenbergo, visos 28 sąjungininkės pritarė šiam įsipareigojimui ir jį patvirtino praėjusiais metais vykusiame Varšuvos viršūnių susitikime.

„Tai yra mano svarbiausias prioritetas, ir aš apie jį kalbu visuose susitikimuose“, – sakė NATO vadovas spaudos konferencijoje prieš trečiadienį ir ketvirtadienį numatytą Aljanso gynybos ministrų susitikimą Briuselyje.

„2015 metais mes sustabdėme (išlaidų) mažinimą, o 2016-aisiais... žengėme pirmą reikšmingą žingsnį, padidindami išlaidas gynybai 3,8 proc.“ arba 10 mlrd. JAV dolerių, sakė jis.

J.Stoltenbergas nurodė, kad dukart su juo telefonu kalbėjęs D.Trumpas „patvirtino savo tvirtus įsipareigojimus NATO ... bet per abu pokalbius pabrėžė (būtinybę) teisingai dalintis našta“.

Sąjungininkės, „kurios išleidžia mažiau nei 2 proc., turi pasiekti šį dviejų procentų tikslą, ir aš su juo sutinku“, kalbėjo NATO vadovas.

Sąjungininkės, „kurios išleidžia mažiau nei 2 proc., turi pasiekti šį dviejų procentų tikslą, ir aš su juo sutinku“, kalbėjo NATO vadovas.

Artėjantis NATO gynybos ministrų susitikimas sulaukia didžiulio dėmesio, kadangi tai bus pirmas susitikimas, kuriame dalyvaus naujasis JAV gynybos sekretorius Jamesas Mattisas. Jo kolegos nekantrauja sužinoti naujosios JAV administracijos planus.

J.Mattisas, kuris pats keletą metų dirbo NATO, atrodo, ramiau vertina Aljanso ateitį ir santykius su Rusija negu prezidentas.

Tačiau J.Stoltenbergas nebuvo linkęs sureikšminti problemos, kai jo buvo paklausta apie galimus nuomonių skirtumus arba net įtampą su naująja JAV administracija.

„Man svarbu yra tai, kad prezidentas, gynybos sekretorius, valstybės sekretorius – visi perdavė tą pačią tvirtą žinutę dėl NATO“, – pareiškė J.Stoltenbergas.

„Jie aiškiai pareiškė, kad Jungtinės Valstijos lieka tvirtai įsipareigojusios NATO ir transatlantiniams ryšiams“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius