-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

NATO svarsto atsakomuosius veiksmus į Rusijos raketas 9M729

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas penktadienį pareiškė, kad Aljansas svarsto, kaip reaguoti, jei Rusija ir toliau gamins, bandys ir dislokuos sparnuotąsias raketas 9М729, kurios, kaip teigia Vašingtonas, pažeidžia vieną svarbią ginkluotės kontrolės sutartį.
Rusijos raketų sistema 9M729
Rusijos raketų sistema 9M729 / „Scanpix“/AP nuotr.
Temos: 3 NATO Rusija Raketa

„Paprašėme mūsų karinės vadovybės ištirti tokių Rusijos veiksmų pasekmes. Išnagrinėsime daug įvairių variantų, bet kol kas nedarysiu prielaidų šiuo klausimu, kadangi jis yra labai svarbus, todėl turime jį gerai apgalvoti“, – sakė J.Stoltenbergas interviu televizijai CNBC.

Tuo metu leidiniui „Politico“ jis pareiškė, kad NATO reakcija į Rusijos veiksmus bus „gerai apgalvota, proporcinga ir bus ginamojo pobūdžio“.

J.Stoltenbergo, nesureagavus į Rusijos veiksmus gali būti „pakirstas pagarbus požiūris ne tik į INF, bet ir į kitas sutartis dėl ginkluotės kontrolės“.

NATO vadovas ir vėl pareiškė, jog Rusija „vysto ir dislokuoja naujas raketas“, kurios yra „mobilios, pajėgios nešti branduolinį ginklą ir sunkiai susekamos“. Jis pridūrė, kad tokios raketos kelia grėsmę, nes gali pasiekti Europos šalių teritoriją.

Penktadienį Rusijos pareigūnai, įskaitant užsienio reikalų ministro pavaduotoją Sergejų Riabkovą, dalyvavo Briuselyje surengtame susitikime su Aljanso atstovais, bet J.Stoltenbergas sakė, kad Maskva savo pozicijos nepakeitė.

„Per šiandienos susitikimą nebuvo padaryta jokios realios pažangos, nes Rusija nepademonstravo jokio noro keisti savo poziciją“, – pabrėžė J. Stoltenbergas.

Pernai spalį JAV prezidentas Donaldas Trumpas grasino pasitraukti iš Vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų (INF) sutarties, Vašingtonui tvirtinant, kad Rusijos antžeminio bazavimo raketos 9M729 pažeidžia Šaltojo karo laikais pasirašytą INF.

Gruodžio pradžioje JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo pareiškė ultimatumą Rusijai sunaikinti ar modifikuoti raketas 9M729. Pasak M.Pompeo, jei Rusija iki neįvykdys Vašingtono reikalavimo iki vasario 2 dienos, JAV pasitrauks iš INF.

Praėjusį trečiadienį Rusijos gynybos ministerija Pamaskvėje pademonstravo užsienio kariniams atašė ir žurnalistams raketų sistemą 9M729. Rusų kariai dar kartą patikino, jog Maskva „besąlygiškai įsipareigojusi vykdyti INF“.

Sparnuotoji raketa 9M729 yra komplekso „Iskander-M“ raketos 9М728 modifikacija.

VIDEO: Rusija pademonstravo raketų sistemą – JAV ją kaltina svarbios ginkluotės sutarties pažeidimu

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius