Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

NATO vadovas J.Stoltenbergas susirūpinęs dėl Kinijos ir Rusijos raketų

NATO vadovas Jensas Stoltenbergas antradienį išsakė susirūpinimą dėl Kinijos ir Rusijos vidutinio nuotolio raketų bei paragino Pekiną prisijungti prie tarptautinės branduolinių ginklų kontrolės sutarties.
Jensas Stoltenbergas
Jensas Stoltenbergas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Matome, kad Kinija daug investuoja į naujus, modernius ginklus, įskaitant naujas raketas“, – J.Stoltenbergas sakė Vokietijos visuomeninei televizijai ZDF.

„Ir pusė jų raketų pažeistų INF (Vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų) sutartį“, – aiškino Aljanso vadovas, turėdamas omenyje 1987 metų sustarimą, iš kurio JAV prezidentas Donaldas Trumpas praeitą mėnesį pagrasino pasitraukti.

J.Stoltenbergas pridūrė: „Palaikome šios sutarties išplėtimą, kad Kinija irgi jos laikytųsi.“

D.Trumpas praeitą mėnesį perspėjo, kad JAV gali pasitraukti iš INF sutarties, Šaltojo karo pabaigoje atlikusios itin svarbų vaidmenį siekiant sumažinti branduolinius arsenalus.

Vašingtonas argumentuoja, kad viena Rusijos dislokuota raketų sistema pažeidžia šią sutartį.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas savo ruožtu perspėjo, kad Amerikos pasitraukimas iš sutarties gali lemti naujas ginklavimosi varžybas, ir pažadėjo imtis atitinkamų priemonių, jeigu Jungtinės Valstijos dislokuotų Europoje kokių nors naujų raketų.

J.Stoltenbergas antradienį sakė, kad „NATO nenori naujų ginklavimosi varžybų, bet esame labai susirūpinę dėl naujų Rusijos raketų... – jos yra mobilios, gali nešti branduolinius užtaisus ir pasiekti miestus Europoje, tarp jų Berlyną“.

„Taigi, raginame Rusiją užtikrinti, kad būtų laikomasi INF sutarties. Šiai sutarčiai dabar iškilęs pavojus“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius