Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

NATO vadovas parėmė Bosnijos ir Hercegovinos teritorinį vientisumą, pasmerkė Rusijos įtaką

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas pirmadienį pareiškė, kad Aljansas remia Bosnijos ir Hercegovinos teritorinį vientisumą ir yra susirūpinęs dėl užsienio, taip pat ir Rusijos, piktavališko kišimosi į šį nestabilų Balkanų regioną, kuriame praėjusio amžiaus dešimtajame dešimtmetyje vyko niokojamas karas.
REUTERS-Scanpix nuotr.
REUTERS-Scanpix nuotr.

Sarajevas yra J. Stoltenbergo kelionės po Vakarų Balkanų šalis, įskaitant Kosovą, Serbiją ir Šiaurės Makedoniją, pirmoji stotelė.

„Sąjungininkai tvirtai remia Bosnijos ir Hercegovinos suverenitetą ir teritorinį vientisumą, – žurnalistams sakė J. Stoltenbergas. – Esame susirūpinę dėl separatistinės ir skaldančios retorikos, taip pat dėl piktavališko užsienio, įskaitant Rusiją, kišimosi.“

Nuogąstaujama, kad Rusija bando destabilizuoti Bosniją ir Hercegoviną bei likusią regiono dalį ir taip nukreipti bent kažkiek pasaulio dėmesio nuo savo agresijos Ukrainoje.

Maskva atvirai remia separatistinį, prorusišką Bosnijos serbų prezidentą Miloradą Dodiką, kuris ne kartą ragino suskaldyti šalį ir serbų kontroliuojamą Bosnijos ir Hercegovinos pusę prijungti prie kaimyninės Serbijos.

„Tai kelia grėsmę stabilumui ir trukdo reformoms, – teigė J. Stoltenbergas. – Visi politiniai lyderiai turi stengtis išsaugoti vienybę, kurti nacionalines institucijas ir siekti susitaikymo. Tai labai svarbu šalies stabilumui ir saugumui“.

NATO atliko svarbų vaidmenį nutraukiant 1992–1995 metų Bosnijos ir Hercegovinos karą ir įgyvendinant Jungtinių Valstijų remiamą taikos planą. Pagal jį šalis buvo padalyta į du labai autonomiškus regionus, kurių vieną kontroliuoja Bosnijos serbai, o kitą – daugiausia musulmonai bosniai ir Bosnijos kroatai.

„NATO jau daugelį metų yra įsipareigojusi Bosnijai ir Hercegovinai, – sakė J. Stoltenbergas. – Jūsų saugumas svarbus Vakarų Balkanų regionui ir Europai.“

Bosnijos serbų vadovybė ne vienus metus blokuoja Sarajevo paraišką dėl narystės NATO. Jai nepritaria ir Rusija.

J. Stoltenbergas teigė, kad tai turėtų liautis.

„Kiekviena šalis turi teisę pasirinkti savo saugumo priemones be užsienio kišimosi“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius