Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

NATO vadovas pasveikino Recepą Tayyipą Erdoganą su perrinkimu

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas pirmadienį pasveikino Turkijos prezidentą Recepą Tayyipą Erdoganą su perrinkimu, bet pabrėžė, kad transatlantinis aljansas, kuriam priklauso ir Ankara, yra grindžiamas „pamatinėmis vertybėmis“: demokratija, žmogaus teisėmis ir įstatymų viršenybe.
R.T.Erdoganas švenčia pergalę prezidento rinkimuose
Recepas Tayyipas Erdoganas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Sekmadienį vykusiuose rinkimuose triumfavęs R.T.Erdoganas užsitikrino dar vieną penkerių metų kadenciją ir iškart pažadėjo įgyvendinti reformas, suteiksiančias prezidentui daugiau galių. Oponentai nuogąstauja, kad tokie pokyčiai ves į autokratinį valdymą.

Turkija yra strategiškai svarbi NATO narė dėl savo padėties prie Irako ir Sirijos bei netoli Rusijos. Be to, Ankara atliko svarbų vaidmenį kovoje su džihadistų grupuote „Islamo valstybė“ (IS) Artimuosiuose Rytuose.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Jensas Stoltenbergas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Jensas Stoltenbergas

Vis dėlto tarp kitų Aljanso narių ir Turkijos jaučiama padidėjusi įtampa, ypač dėl R.T.Erdogano suartėjimo su Maskva. Jungtinės Valstijos taip pat užsitraukė Ankaros įtūžį dėl Vašingtono paramos kurdų kovotojams Sirijoje, dalyvaujantiems kampanijoje prieš IS.

„Pasveikinsiu prezidentą Erdoganą su jo perrinkimu prezidentu. Taip pat sveikinu Turkijos žmones su dideliu aktyvumu rinkimuose“, – J.Stoltenbergas sakė atvykęs į Liuksemburge rengiamą susitikimą su Europos Sąjungos užsienio reikalų ir gynybos ministrais.

Daugelis Vakarų valstybių išreiškė susirūpinimą dėl dešimčių tūkstančių žmonių suėmimo po 2016-ųjų nepavykusio mėginimo nuversti R.T.Erdoganą.

„NATO grindžiamas tam tikromis pamatinėmis vertybėmis: demokratija, įstatymų viršenybe, asmens teise į laisve. Asmeniškai pabrėžiu šių vertybių svarbą daugelyje NATO sostinių, įskaitant Ankarą, kur susitikau su Turkijos lyderiais“, – nurodė Aljanso vadovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius