-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

NATO vadovas: Rusijos vykdoma Arkties militarizacija yra „strateginis iššūkis“

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas penktadienį baigdamas vizitą Kanadoje pabrėžė būtinybę stiprinti saugumą Aljanso šiauriniame sparne Rusijai atgrasyti.
Jensas Stoltenbergas
Jensas Stoltenbergas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Tolimoji šiaurė yra strategiškai svarbi euroatlantiniam saugumui“, – sakė J.Stoltenbergas per spaudos konferenciją Kanados oro pajėgų bazėje Kold Leike Albertos provincijoje.

Jis pažymėjo, kad Suomijai ir Švedijai prisijungus prie NATO, septynios iš aštuonių Arkties regiono valstybių bus Aljanso narės.

Gegužę Švedija ir Suomija drauge pateikė paraiškas įstoti į NATO, po Rusijos invazijos į Ukrainą nutarusios atsisakyti ilgametės nesijungimo prie karinių blokų politikos.

„Trumpiausias kelias Rusijos raketoms ir bombonešiams į Šiaurės Ameriką būtų per Šiaurės ašigalį, – sakė J.Stoltenbergas. – Dėl to Šiaurės Amerikos oro ir kosmoso erdvės gynybos vadavietės (NORAD) vaidmuo Šiaurės Amerikai, o kartu ir NATO, yra gyvybiškai svarbus.“

Aljanso vadovas ir Kanados ministras pirmininkas Justinas Trudeau drauge apžiūrėjo Šaltojo karo laikų ankstyvojo perspėjimo radarą ir stebėjo karines pratybas.

Rusijos pajėgumai tolimojoje šiaurėje „yra strateginis iššūkis visam Aljansui“, sakė J.Stoltenbergas, atkreipdamas dėmesį į reikšmingą Rusijos karinės galios didinimą regione.

Pasak jo, tai apima „šimtų naujų ir buvusių sovietinių karinių objektų Arktyje atidarymą“ ir tos teritorijos naudojimą „kaip pažangiausių ginklų, įskaitant hipergarsines raketas, bandymų poligoną“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius