Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nauja IS kovotojų karta: mokyklose gaminami sprogmenys ir uždraustas pliuso ženklas

Siekdama išugdyti kuo daugiau jaunų kovotojų, „Islamo valstybė“ imasi įvairiausių priemonių. Pavyzdžiui, džihadistai mamoms išleido vadovą, kaip ugdyti vaikus: mažamečiams prieš miegą rekomenduojama pasakoti apie džihadistų kovas ar skatinti juos žaisti su netikrais ginklais. O mokyklose pakeistos ugdymo programos – per fizikos ar chemijos pamokas vyresnėliai mokosi gamintis sprogmenis, matematikoje uždrausta naudoti pliuso ženklą, nes jis panašus į krikščionių kryžių.
„Islamo valstybės“ kovotojai
„Islamo valstybės“ kovotojai / „Scanpix“/AP nuotr.
Temos: 1 Islamo valstybė

Rugpjūčio 21 d. Turkijos Gaziantepo mieste per Kurdų vestuves nugriaudėjo sprogimas. Daugiau nei 50 žuvusiųjų, beveik 10 sužeistųjų. Tai dar viena ataka, dėl kurios Ankara apkaltino „Islamo valstybę“, tačiau šį kartą sprogmenis, Turkijos prezidento teigimu, detonavo vos 12–14 metų berniukas.

Nepraėjus nė parai, Irako Kirkuko mieste policijai pavyko užkirsti kelią kitai teroro atakai. Internete dalijamasi vaizdo įrašu, kuriame matyti, kaip būrys pareigūnų sulaiko ir iki pusės išrengia išsigandusį paauglį. Po jo marškinėliais – 2 kg sprogstamosios medžiagos. Berniukui ne daugiau kaip 14 metų.

Berniukas paspruko iš Mosulo – Irako miesto, kuriame šalies pajėgos kovoja prieš „Islamo valstybės“ džihadistus. Šie tokius vaikus vadina „Kalifato jaunikliais“.

Per apklausą jis teigė buvęs pagrobtas kaukėtų vyrų. Esą jie jam pritvirtino sprogmenis, o vėliau paleido mieste. Irako pareigūnai sakė, kad vaikas galėjo būti apsvaigintas. Berniukas paspruko iš Mosulo – Irako miesto, kuriame šalies pajėgos kovoja prieš „Islamo valstybės“ džihadistus. Šie tokius vaikus vadina „Kalifato jaunikliais“.

Vaikų teisėmis besirūpinanti organizacija UNICEF teigia, kad visame Artimųjų Rytų regione daugėja kariniuose konfliktuose dalyvaujančių nepilnamečių. Pasak ekspertų, įvairios grupuotės, ne tik „Islamo valstybė“, vaikams skiria vis sudėtingesnes užduotis: jie dirba patikros punktuose, kovoja priešakinėse linijose, užima snaiperių pozicijas ar išskirtiniais atvejais tampa ir mirtininkais sprogdintojais.

„Mano vardas Daudas, man 14 metų. Norėčiau prisidėti prie „Islamo valstybės“ ir žudyti kartu su jais, nes jie kovoja su išdavikais. Jie nėra padarę nieko bloga ir, Dievas mato, nepadarys. Mes mylime „Islamo valstybę“, – su kitais vaikais prie vandens telkinio žaidusį Daudą Rakoje, neformalioje „Islamo valstybės“ sostinėje, 2014 m. kalbino VICE žurnalistai.

Kiek tokių vaikų yra „Islamo valstybės“ gretose, nustatyti labai sunku. JAV Vest Pointo karo akademijos duomenimis, praėjusiais metais kovodami džihadistų pusėje žuvo beveik 90 nepilnamečių. Šiais metais užfiksuotos žūtys esą rodo, kad į kovas įtraukiamų vaikų skaičius nemažėja.

Išnaudojami propagandai

„Islamo valstybė“ nuo 2014 m. kontroliuoja didžiules Irako ir Sirijos teritorijas, kuriose gyvena 7–10 mln. žmonių. JAV duomenimis, grupuotė turi apie 20–30 tūkst. karių.

Tačiau džihadistus intensyviai bombarduoja Amerikos vadovaujama tarptautinė koalicija, prieš ją kovoja vietinės pajėgos bei kitos ginkluotos grupuotės. Rusija taip pat tikina kovojanti, kaip pati sako, su teroristais.

Visa tai susilpnino grupuotę. Vašingtono teigimu, ji yra praradusi apie 40 proc. kadaise turėtų teritorijų. Kai kurių ekspertų teigimu, silpnėjimas džihadistus verčia keisti taktiką – užuot kovojus tiesiogiai, vis labiau koncentruojamasi į teroristines atakas – ne tik Sirijoje ar Irake, bet ir užsienyje.

Stop kadras/„Islamo valstybė“
Stop kadras/„Islamo valstybė“

Taip pat stiprinama propaganda – norima įbauginti priešus, neretai užsimenant, kad „Islamo valstybėje“ auginama nauja kovotojų karta. „Mes tikime, kad ši vaikų karta – yra kalifato karta. Ji kovos su priešais ir išdavikais – prieš amerikiečius ir jų sąjungininkus. Šiems vaikams įskiepyta teisinga doktrina. Visi jie mielai kovoja dėl „Islamo valstybės“ bei Dievo“, – sako besišypsantis vaikų instruktorius, kurį savo dokumentiniam filmui kalbino VICE žurnalistai.

„Islamo valstybė“ neslepia, kad jos gretose yra vaikų. Priešingai, tai išnaudojama propagandai: internete, vaizdo įrašuose demonstruojamos sukarintos vaikų stovyklos, iš automatų į orą šaudantys mažamečiai ar vaizduojama, kaip kūdikiai mokosi pliušiniams žaislams įvykdyti egzekuciją.

Vest Pointo karo akademijos atlikta analizė rodo, kad nuo praėjusių metų „Islamo valstybė“ vis dažniau išnaudoja vaikus savo propagandai. Praėjusią savaitę paviešintas kažkur Sirijoje, dykumoje, darytas vaizdo įrašas. Jame matomi sunkiai nusakomo amžiaus, tačiau akivaizdžiai nepilnamečiai vaikai, vilkintys karine apranga. Prieš juos klūpi penki į nelaisvę paimti vyrai – spėjama, kurdų kovotojai. Vienas iš berniukų kreipiasi į kamerą, netrukus visi išsitraukia pistoletus ir, nukreipę juos į belaisvius, įvykdo egzekuciją.

Vyksta tiesioginis verbavimas

Žmogaus teisių aktyvistai sako, kad „Islamo valstybėje“ vyksta tiesioginis verbavimas: paaugliams rengiami nemokami kursai, kuriuose jie išmoksta naudotis ginklais bei yra parengiami fiziškai. Kartais į tokias sukarintas mokyklas jie patenka per prievartą, kartais už pinigus juos ten siunčia tėvai, kartais prisideda ir savo noru: tai draugų pavyzdys, nusivylimas esama valdžia, kerštas už kare prarastus mylimuosius, bei, žinoma, pinigai.

Londone veikiantis tyrimų institutas „Quilliam Foundation“ teigia, kad ši suma kai kuriais atvejais siekia 300–400 dolerių per mėnesį.

„13–18 metų vaikai naudojasi internetu. O jame – daug indoktrinacijos. Dalis vaikų radikalizuojasi tiesiog bendraudami vieni su kitais – jie linkę tarpusavyje dalintis mintimis apie ideologijas ar islamą“, – kalba vyresnioji fondo tyrėja Nikita Malik.

Pasak jos, dalis pačių mažiausių vaikų, iki 13 metų, į „Islamo valstybę“ su tėvais atvyksta iš kitų šalių, nes neturi kito pasirinkimo. „Tie, kurie jau yra Irake ar Sirijoje, kartais būna pagrobiami ir laikomi kaip įkaitai dėl įvairių priežasčių. Kai kuriems jų mokami pinigai, kuriuos vėliau gali atiduoti savo šeimoms – verbavimas vyksta tokiu principu“, – teigia fondo atstovė.

Vaikai verbuojami tapti ir savižudžiais. „Huffington Post“ teigimu, mažamečiais manipuliuoti lengviau nei suaugusiaisiais – į misiją pasiųstas vaikas priešams mažiau kelia įtarimų, be to, „Islamo valstybei“ svarbu tausoti suaugusius kovotojus.

Dešimtys tūkstančių moterų turi užauginti naują kovotojų kartą

Pasak N. Malik, „Islamo valstybės“ teritorijose šiuo metu gali būti bent apie 30 tūkst. nėščių moterų, nes jos reikalingos, kad būtų užauginta nauja kovotojų karta. O tokių moterų yra kelios kategorijos.

„Vienos jų prie džihadistų prisijungia savo noru – dauguma tai atvykėlės iš užsienio. Pavyzdžiui, iš Didžiosios Britanijos į „Islamo valstybę“ išvyko mažiausiai 56 moterys. Iš Australijos – dar daugiau. Kelios merginos yra kanadietės. Kai kurios vyksta vienos, dalis su savo vyrais, su kuriais ten susilaukia atžalų“, – vardija N. Malik.

Kita kategorija, priduria tyrėja, – konkrečiai sunitų musulmonės, kurios už džihadistų išteka arba savo noru, arba per prievartą. Be to, yra sekso vergių, tačiau jos dažniausiai yra ne sunitės, o kitų religinių grupių atstovės ir joms vaikų susilaukti neleidžiama – jos tiesiog išnaudojamos.

Mokyklose mokoma gaminti sprogmenis

„Islamo valstybės“ užimtose teritorijose gimstantiems vaikams gresia indoktrinacija. „The Independent“ rašė apie tai, kad džihadistai išleido jaunoms mamoms skirtą vadovą, patariantį, kaip ugdyti savo atžalas. Mažamečiams prieš miegą rekomenduojama pasakoti apie džihadistų kovas, internete rodyti islamistinius filmukus ar skatinti juos žaisti su netikrais ginklais.

O mokyklose, ar bent jau dalyje jų, pakeistos ugdymo programos. Kaip svetainėje atlanticcouncil.org rašė vienas sirų aktyvistas, Rakoje mokiniams nuo mažų dienų diegiamos radikalios islamo doktrinos. Senos knygos pakeistos naujomis, kuriose apie demokratiją ar rinkimus nebeužsimenama.

Be to, „Business Insider“ šaltinių teigimu, per fizikos ar chemijos pamokas vyresnėliai mokosi gamintis sprogmenis. Taip pat pasakojama, kad matematikoje uždrausta naudoti pliuso ženklą – jis per daug panašus į krikščioniškąjį kryžių, todėl vietoje pliuso naudojamas Z raidę primenantis simbolis.

Kalbėdama apie edukacinę sistemą „Islamo valstybėje“, N.Malik teigia, kad ji sukurta apgalvotai – tai ne tik pasitarnauja ugdant kovotojus, bet ir veikia kaip propagandos priemonė. Mokyklose, pabrėžia ji, vaikai žaidžia ir gauna tam tikrą religinį išsilavinimą – visa tai demonstruojama tam, kad sudomintų šeimas, kurios galvoja apie radikalizavimąsi ir prisijungimą prie „Islamo valstybės“.

„Norima parodyti, kad čia joms ir jų vaikams yra pritaikyta edukacinė sistema. Tad vaikai iš tiesų pasitarnauja kaip vidinė propaganda. Vis dėlto tarp tų nepilnamečių daug atvykusių iš užsienio: Europos valstybių, Amerikos ar Australijos. Išlieka tikimybė, kad šie vaikai vieną dieną nuspręs sugrįžti namo, tik tada jau bus suaugę kovotojai“, – pabrėžia N.Malik.

Kai kurie sociologai sako, kad dar ne viskas prarasta. Net tokioje teroro aplinkoje augantiems vaikams esą galima padėti taikant įvairias reintegracijos programas. Vis dėlto sutinkama, kad pirmiausia Sirijoje ir Irake turi įsivyrauti taika – o to, nepaisant tarptautinių pastangų, pasiekti kol kas nepavyksta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius