-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nauja JAV ir Rusijos kova: ar Iranas bus nubaustas už balistinių raketų bandymą?

JAV ir Rusijos atstovai Jungtinėse Tautose pirmadienį įsivėlė į audringą diskusiją, kurioje siekta išsiaiškinti, ar Irano raketų bandymai pažeidė JT rezoliuciją.
Vitalijus Čurkinas ir Samantha Power
Vitalijus Čurkinas ir Samantha Power / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Po susitikimo už uždarų durų Rusijos atstovas pareiškė, kad Iranas nepažeidė susitarimo, kuriuo draudžiama išbandyti balistines raketas, galinčias gabenti branduolinį ginklą. Tuo metu JAV skelbė, kad Iranas nusižengė susitarimui ir jo turi laukti naujos sankcijos.

Per pastaruosius bandymus bus leidžiamos mažo, vidutinio ir didelio nuotolio itin tiksliai nutaikomos raketos, galinčios nuskrieti 300, 500, 800 ir 2 000 kilometrų, nurodė valstybinė Irano žiniasklaida.

„Šiandien buvo paleistos didelio nuotolio itin tiksliai nutaikomos raketos „Qadr H“ ir „Qadr F“, naikinančios taikinius maždaug už 1,4 tūkst. km", – praėjusį trečiadienį sakė Revoliucinės gvardijos vado pavaduotojas generolas Hosseinas Salami.

JAV ambasadorė JT Samantha Power pareiškė, kad šie bandymai buvo "pavojingi, destabilizuojantys ir provokuojantys", pabrėždama, kad Iranas už tai privalo būti nubaustas.

Irano atstovo teigimu, šios raketos nėra tinkamos branduolinio ginklo pernešimui, o bandymai tebuvo dalis saugumo pratybų.

Nematė pažeidimo

Tuo metu Rusijos ambasadorius Vitalijus Čurkinas viešai pareiškė, kad Iraną ribojo ne draudimai, o raginimai. Pasak jo, raginimų negalima pažeisti, jų galime tik neklausyti, tad Rusija nematanti teisinio pagrindo taikyti sankcijas.

S.Power tuo metu atkirto, kad Iranas pažeidė konkrečios 2231-osios rezoliucijos nuostatas ir Saugumo taryba privalo reaguoti bei bausti už tokius nusižengimus.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos nuolatinis atstovas Jungtinėse Tautose Vitalijus Čurkinas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos nuolatinis atstovas Jungtinėse Tautose Vitalijus Čurkinas

Izraelio atstovas JT Danny Danonas dar prieš pasitarimą Saugumo taryboje priminė, kad ant vienos iš bandymų metu naudotų raketų buvo matomas užrašas, raginantis nušluoti nuo žemės paviršiaus Izraelį.

"Jei ten būtų buvę parašyta Anglija, Prancūzija ar Japonija, ar Saugumo Taryba sėdėtų taip tyliai?", – piktindamasis provokacija sakė D.Danonas.

Jo teigimu, Irano balistinių raketų bandymų ignoravimas uždega žalią šviesą tolesniam branduolinės grėsmės plitimui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius