-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nauja Kanados užsienio reikalų ministrė – Kremliaus sankcijų sulaukusi Ch.Freeland

Kanados premjeras Justinas Trudeau antradienį pertvarkė savo kabinetą ir naująja užsienio reikalų ministre paskyrė Chrystią Freeland.
Chrystia Freeland
Chrystia Freeland / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Ji šiame poste pakeitė išrinktojo JAV prezidento Donaldo Trumpo kritiką Stephane’ą Dioną.

Ch.Freeland, anksčiau ėjusi tarptautinės prekybos ministrės pareigas, dirbdama naujame poste irgi galės padėti iš naujo tartis dėl Šiaurės Amerikos laisvosios prekybos sutarties su Jungtinėmis Valstijomis ir Meksika, jei D.Trumpas įvykdys savo rinkimų kampanijos pažadą pataisyti šį susitarimą ar apskritai jį atšaukti.

Ukrainietiškų šaknų iš motinos pusės turinti Ch.Freeland yra tarp grupės Kanados pareigūnų, kuriems Rusija yra uždraudusi įvažiuoti į šalį.

S.Dionas, JAV prezidento rinkimų kampanijos metu atvirai kritikavęs D.Trumpą, paskelbė, jog po 21 metų darbo valstybės tarnyboje traukiasi iš politikos.

Jis yra sakęs, kad Kanada negali pritarti milijardieriaus respublikono grasinimui uždrausti musulmonams įvažiuoti į Jungtines Valstijas.

Ch.Freeland paskyrimas diplomatijos vadove rodo, kokį didžiulį dėmesį Kanada skiria privilegijuotiems santykiams su Jungtinėmis Valstijomis, kad ir kas šeimininkautų Baltuosiuose rūmuose.

Poliglotė 48 metų Ch.Freeland anksčiau dirbo finansų žurnaliste ir kurį laiką praleido Vašingtone bei Maskvoje.

Pernai, kai vadovavo Tarptautinės prekybos ministerijai, ji pelnė pagyrimų už uolias pastangas sudaryti Kanados laisvosios prekybos susitarimą su Europos Sąjunga. Šis galiausiai buvo pasirašytas spalio 30 dieną.

Ukrainietiškų šaknų iš motinos pusės turinti Ch.Freeland yra tarp grupės Kanados pareigūnų, kuriems Rusija yra uždraudusi įvažiuoti į šalį. Šis draudimas jai buvo paskelbtas už dalyvavimą 2014 metų kovą Kijeve vykusioje demonstracijoje prieš Rusijos įvykdytą Krymo aneksiją ir Maskvos paramą prorusiškiems separatistams Ukrainos rytuose.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Chrystia Freeland
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Chrystia Freeland

Ch.Freeland tąsyk sakė, kad Rusijos prezidento Vladimiro Putino jai paskelbtas sankcijas laiko garbe.

2012 metais Ch.Freeland išleido knygą „Plutokratai: naujų pasaulinių superturtuolių iškilimas ir visų kitų nuosmukis“ (Plutocrats: The Rise of the New Global Super-Rich and the Fall of Everyone Else), kurioje pliekia pažintimis ar ryšiais grindžiamą kapitalizmą, „politinius pokyčius, duodančius naudos grupei tarpusavyje glaudžiai susijusių saviškių, bet iš tiesų nelabai naudingus likusiems mums“.

Tais pat metais autoritetingame laikraštyje „ The Globe and Mail“ paskelbtame komentare Ch.Freeland įspėjo apie „postkomunistinių oligarchijų“ iškilimo Rusijoje ir Kinijoje grėsmę liberalioms demokratijoms. Pasak jos, šios oligarchijos skatina manyti, kad „ekonominės laisvės gali būti atskiros nuo politinių bei pilietinių laisvių ir kad laisvė yra daloma“.

Premjeras J.Trudeau vietoje Ch.Freeland tarptautinės prekybos ministru paskyrė Francois-Philippe’ą Champagne’ą, anksčiau dirbusį parlamento sekretoriumi prie Finansų ministerijos.

Komentare Ch.Freeland įspėjo apie „postkomunistinių oligarchijų“ iškilimo Rusijoje ir Kinijoje grėsmę liberalioms demokratijoms.

Kanados liberalių pažiūrų premjeras yra uolus tarptautinės prekybos ir laisvosios prekybos susitarimų šalininkas, skirtingai nuo D.Trumpo, kuris laikosi nuomonės, kad dėl jų Amerika praranda nemažai darbo vietų.

Jungtinėms Valstijoms ruošiantis sausio 20 dieną įvyksiančiai D.Trumpo inauguracijai, pastarosiomis savaitėmis susitikti su išrinktuoju prezidentu į Vašingtoną buvo atvykę aukščiausi J.Trudeau patarėjai.

Per J.Trudeau kabineto pertvarką imigracijos ministru buvo paskirtas Somalyje gimęs Ahmedas Hussenas, šiame poste pakeitęs Johną McCallumą. Pastarasis taps Kanados ambasadoriumi Kinijoje.

Iš viso 30 narių turinčiame kabinete antradienį buvo pakeisti šeši pareigūnai. Tačiau vyriausybėje vis dar dirba po lygiai moterų ir vyrų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius