-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nauja karo paslaptis: kas puldinėja karinę Rusijos bazę Sirijoje?

Pastarosiomis savaitėmis pagrindinė Rusijos karinių oro pajėgų bazė Sirijoje buvo kelis kartus užpulta. Atakos, už kurias niekas neprisiėmė atsakomybės, atskleidė Maskvos pažeidžiamumą, nors prezidentas Vladimiras Putinas šalyje dar neseniai skelbė pergalę, rašo „The Washington Post“.
Vladimiras Putinas Hmeimimo karinių oro pajėgų bazėje
Vladimiras Putinas Hmeimimo karinių oro pajėgų bazėje / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Rusija Sirija

Sausio 5 d. daugiau nei tuzinas bombomis ginkluotų bepiločių skraidyklių užpuolė Hmeimimo karinių oro pajėgų bazę, įsikūrusia Šiaurės Rytų Latakijos provincijoje. Ši bazė – Rusijos karinių operacijų Sirijoje būstinė.

Trečiadienį Rusijos gynybos ministerija pranešė, kad skraidyklės buvo atsiųstos iš Idlibo „deeskalavimo“ zonos, kontroliuojamos Damaskui priešiškų kovotojų.

Maskvos teigimu, Rusijos pajėgos numušė 13 bepiločių lėktuvų, dar keturi buvo saugiai nukenksminti pasitelkus elektronines priemones. Oficialiai pranešama, kad išpuolio metu žalos nepadaryta.

Šis išpuolis įvykdytas praėjus mažiau nei savaitei po to, kai minosvaidžio atakos metu toje pačioje bazėje žuvo du rusų kariai. Panašu, kad tuomet nukentėjo Rusijos pajėgoms priklausantys orlaiviai.

Rusijos gynybos ministerija paneigė laikraštyje „Kommersant“ pasirodžiusią publikaciją, neva, atakos metu buvo pažeisti septyni karo lėktuvai, įskaitant du Su-35S naikintuvus ir keturis Su-24 bombonešius.

Jei publikacija nėra melaginga, tokie praradimai Rusijos karinėms pajėgoms – vieni didžiausių per keletą pastarųjų dešimtmečių. Tuo tarpu rusų žurnalistas paviešino nuotraukas, sufleruojančias, kad užpuolikai pataikė bent į keturis lėktuvus.

„Scanpix“/AP nuotr./Rusijos Su-24 bombonešis
„Scanpix“/AP nuotr./Rusijos Su-24 bombonešis

Pažeidžiama bazė?

Abu minėti išpuoliai – geriausiai suplanuotas Rusijos karinių oro pajėgų būstinės puolimas nuo pat intervencijos Sirijoje pradžios 2015-aisiais. Šios intervencijos metu Maskva sėkmingai įgyvendina savo tikslą – padėti prezidentui Basharui al Assadui malšinti jau septynerius metus trunkantį sukilimą.

Per pastarąsias dvi savaites Rusijos žiniasklaida pranešė, kad bepilotėmis skraidyklėmis buvo užpulti du Maskvos pajėgų stebėjimo postai Latakijos ir Homso provincijose. Be to, kiek anksčiau prieš Hmeimimo bazę buvo surengta dar viena mažesnio masto ataka.

Maksimo Sučkovo iš tyrimų centro „Russian International Affairs Council“ teigimu, Hmeimimo bazė yra įsikūrusi giliai B.al Assado vyriausybės kontroliuojamoje teritorijoje, todėl ligi šiol atrodė, kad ji – atspari puolimui.

M.Sučkovas: „Jie manė, kad bazė – saugi, tačiau dabar aiškėja, jog ji yra pažeidžiama.“

„Jie manė, kad bazė – saugi, tačiau dabar aiškėja, jog ji yra pažeidžiama“, – sakė M.Sučkovas. Jo teigimu, šiuo metu Maskvoje bandoma išsiaiškinti, ar Rusijos kariuomenė tinkamai saugojo bazę, o galbūt kariai nesugebėjo aptikti pažangių priešų technologijų.

Gruodį Hmeimimo bazėje lankęsis V.Putinas teigė, kad Rusija sumažins pajėgų skaičių, kadangi karas Sirijoje iš esmės pasibaigė. Vis dėlto Jennifer Cafarella iš Vašingtone įsikūrusio Karo studijų instituto teigia, kad atakos verčia abejoti Rusijos pasiekimų Sirijoje tvarumu.

Anot J.Cafarellos, pastarųjų dienų įvykiai demonstracija „kad tas, kuris vykdo šias atakas, vis dar gali įsiskverbti į režimo kontroliuojamas teritorijas ir pakenkti rusams“. Jos manymu, režimo atkovotos teritorijos nėra saugios, kyla rizika, kad jos Rusijos remiamoms B.al Assado pajėgoms priklausys tik laikinai.

Kaltinimai JAV

Lieka neatsakytas svarbiausias klausimas – kas atsakingas už šias atakas? Šie išpuoliai iš kitų išsiskiria tuo, kad kol kas niekas neprisiėmė atsakomybės, todėl Rusijos ir Sirijos žiniasklaidoje netrūksta spėlionių.

Antradienį Rusijos gynybos ministerija pareiškė, kad tokias pažangias kovines bepilotes skraidykles turi labai ribotas skaičius šalių, JAV – viena iš jų. Maskvos teigimu, atakos vykdymui reikėjo itin aukšto lygio žinių, kokių neturi jokia kita ginkluota grupuotė Sirijoje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./JAV karinių pajėgų lėktuvas „Poseidon
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./JAV karinių pajėgų lėktuvas „Poseidon

Be to, Gynybos ministerija savo feisbuko puslapyje pareiškė, kad skraidyklėms atakuojant Hmeimimo bazę, oro erdvėje buvo pastebėtas JAV žvalgybinis lėktuvas „Poseidon“.

Vis dėlto artimiausios IS pozicijos nuo Hmeimimo bazės yra nutolusios šimtus kilometrų, todėl ši islamistų grupuotė – vienas mažiausiai tikėtinų užpuolikų.

Pentagono atstovas spaudai Ericas Pahonas paneigė tokius kaltinimus. Jo teigimu, „Islamo valstybė“ (IS), puldama JAV ir sąjungininkių pajėgas Rytų Sirijoje bei Irake, dažnai naudojo ginkluotas bepilotes skraidykles. E.Pahonas pridūrė, kad mažas skraidykles dabar gali įsigyti visi norintys.

Vis dėlto artimiausios IS pozicijos nuo Hmeimimo bazės yra nutolusios šimtus kilometrų, todėl ši islamistų grupuotė – vienas mažiausiai tikėtinų užpuolikų.

„IHS Markit group“ konsultacijų gynybos klausimais firmos analizė skelbia, kad dauguma IS bepiločių skraidyklių, naudotų prieš JAV, galėdavo nuskristi ne daugiau nei vieną ar du kilometrus.

Tuo tarpu Rusijos gynybos ministerijos pranešime teigiama, kad Hmeimimo bazė užpulta skraidyklėmis, nuskridusiomis 50-100 km atstumą. Analizėje rašoma, kad dėl šios priežasties įtariamųjų ratas auga.

Platus įtariamųjų ratas

M.Sučkovo manymu, labiausiai tikėtinas įtariamasis – viena iš daugybės Sirijos opozicijos grupių. Vis dėlto nėra žinoma nė viena grupuotė, iš kurios teritorijos Hmeimimo bazę būtų įmanoma pulti minosvaidžiu. Be to, opozicijos grupės už visas savo operacijas paprastai prisiima atsakomybę.

„Opozicija paprastai stengiasi viską paviešinti internete, apie tai girtis“, – teigė M.Sučkovas.

„Scanpix“/AP nuotr./Basharas al Assadas ir Vladimiras Putinas Rusijos karinių oro pajėgų bazėje Sirijoje
„Scanpix“/AP nuotr./Basharas al Assadas ir Vladimiras Putinas Rusijos karinių oro pajėgų bazėje Sirijoje

Taip pat egzistuoja versija, kad už išpuolius atsakingi B.al Assadui nepritariantys alavitai. Šiai religinei sektai, anksčiau Sirijoje persekiotai, priklauso ir pats prezidentas.

Tokius įtarimus kelia grupės „Laisvų alavitų judėjimas“ (angl. Free Alawite Movement) internete paviešintas pranešimas apie Hmeimimo bazės, esančios daugiausia alavitų kontroliuojamoje teritoriją, puolimą.

Pranešime Sirijos režimą palaikantys alavitai buvo įspėti, kad išpuoliai įrodo B.al Assado valdžios netvirtumą, vis dėlto grupė atvirai neprisiėmė atsakomybės.

Pranešime Sirijos režimą palaikantys alavitai buvo įspėti, kad išpuoliai įrodo B.al Assado valdžios netvirtumą. Tiesa, grupė atvirai neprisiėmė atsakomybės.

Vis dėlto daugybė alavitų opozicijos narių teigė nemanantys, kad ši grupė – tikra, ir spėjo, jog užsienio žvalgybos tarnybos režimui ištikimiems asmenims bando parodyti, neva, egzistuoja nesantaika.

Sirijos opozicinėje žiniasklaidoje buvo rašoma, kad už išpuolius atsakingos režimo gretose besikaunančios Irano remiamos pajėgos, kurios yra įsikūrusios netoli Rusijos karinių oro pajėgų bazės.

Šios teorijos šalininkai tikina, kad Teheranas siekia sutrukdyti Rusijos pastangoms Sirijoje pasiekti taikos susitarimą, kadangi jis pakenktų Irano interesams.

„Egzistuoja daugybė teorijų, – sakė M.Sučkovas. – Tačiau šiuo metu tai (atakų vykdytojas – red.) išlieka paslaptis.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius