-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nauja riba: artimiausiomis dienomis žmonių skaičius Žemėje pasieks 7 milijardus

Jungtinių Tautų duomenimis, artimiausiomis dienomis Žemėje jau gyvens 7 milijardai žmonių. Praėjo vos 12 metų nuo to laiko, kai pasaulio gyventojų skaičius pasiekė 6 milijardus. Skaičiuojama, kad 2025 metais Žemėje gyvens 8 milijardai žmonių, o amžiaus pabaigoje – 10 milijardų.
Šeima Filipinuose, susilaukusi 22 vaikų
Šeima Filipinuose, susilaukusi 22 vaikų / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Nors vaikas, kuris žymės naujo gyventojų milijardo pradžią, gali gimti bet kurioje valstybėje, daugiausia tikimybių, kad jis gims Azijoje – mat čia šiuo metu gimstamumas yra didžiausias, skelbia dailymail.co.uk.

Kelia nerimą

Ekspertai teigia, kad spartus žmonių skaičiaus planetoje augimas kelia nerimą – nuo 1940 metų populiacija išaugo trigubai. Augantis žmonių skačius reiškia, jog planetoje bus sunaudojama dar daugiau išteklių, kurių visiems gali neužtekti.

Tuo tarpu, kai išsivysčiusiose šalyse žmonių skaičiaus augimas stabilizavosi, besivystančiose valstybėse populiacija ir toliau auga.

Jungtinės Tautos skaičiuoja, kad 2050 metais sparčiausias gyventojų prieaugis bus šiaurės Afrikoje bei Indijos subkontinente

Jungtinės Tautos skaičiuoja, kad 2050 metais sparčiausias gyventojų prieaugis bus šiaurės Afrikoje bei Indijos subkontinente. Tai reikš dar mažiau žemės ir vandens kiekvienam žmogui.

Specialistai išskiria dar vieną problemą – sparčiai senstančias išsivysčiusių valstybių visuomenes. Pavyzdžiui, Japonijoje per pastaruosius 20 metų vyresnių nei 65 metų žmonių visuomenėje proporcija beveik padvigubėjo. Tai reiškia, kad vis daugiau lėšų turės būti skiriama sveikatos apsaugai ir pensijoms.

Būtina stabilizuoti augimą

„Amžiaus viduryje žmonių skaičius išaugs 2 milijardais. Daugelis jų gims vietose, kur alkis, skurdas ir aplinkos nakinimas jau dabar yra smarkiai išplitę“, – skelbiama ataskaitoje. Joje pabrėžiama, kad jei nepavyks planetoje stabilizuoti žmonių skaičiaus augimo, tai grės sparčiu gamtos išteklių naikinimu.

Harvardo universiteto profesorius Davidas Bloomas teigia, jog „demografinis gravitacijos centras“ slenkasi nuo labiau išsivysčiusių skurdesnių valstybių link. „Jau dabar išvargintos daugelis bevsivystančių šalių susidurs su siaubingais maisto, vandens, energetikos, apgyvendinimo problemomis, tai atsilieps sveikatai, saugumui ir ekonominiam augimui“, – sakė jis. Mokslininkas teigė, kad žmonija privalo suprasti šiuos iššūkius, o apsimetimas, kad šių problemų nėra, yra neatsakingas.

Nepaisant tokių niūrių prognozių, Jungtinių Tautų specialistė Noeleen Heyzer sako, kad kūdikis, su kuriuo žmonija įžengs į naująjį milijardą, turi daugiau galimybių išgyventi iki 5 metų amžiaus nei prieš dešimtmetį. Taip pat išaugo moterų ir vyrų gyvenimo trukmė.

VIDEO: 7 Billion and Counting

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius