Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujai išrinkti Venesuelos opozicijos gubernatoriai atsisako dalyvauti priesaikos ceremonijoje

Venesuelos opozicija pareiškė, kad jos naujai išrinkti gubernatoriai atsisakys dalyvauti trečiadienį vyksiančioje priesaikos ceremonijoje priešais provyriausybinę Konstitucinę asamblėją, kurios nepripažįsta.
Nicolasas Maduro
Nicolasas Maduro / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Opozicinių partijų koalicija „Demokratinės vienybės apskritasis stalas“ (Mesa de la Unidad Democrática, MUD) pareiškė, kad neleis savo penkiems išrinktiesiems gubernatoriams paklusti „nesąžiningos Konstitucinės asamblėjos šantažui“, nes šalies prezidentas Nicolasas Maduro pagrasino atimti iš jų mandatus, jei jie atsisakys būti prisaikdinti.

„Mes prisieksime tik prieš Dievą ir atitinkamas įstatymų leidžiamąsias tarybas, o ne prieš nesąžiningą Konstitucinę asamblėją“, – paskelbė MUD savo pranešime prieš pat specialią priesaikos ceremoniją parlamento rūmuose.

Kiek anksčiau opozicija sakė, kad šioje ceremonijoje nedalyvaus, tačiau šiuo pareiškimu buvo abejojama, nes ją drasko vidiniai nesutarimai.

Ankstų trečiadienį vis dar nebuvo aišku, ar šis atsisakymas reiškia, kad gubernatoriams nebus leista eiti savo pareigų, kaip kad grasino N. Maduro, ir kas tokiu atveju užims jų vietą.

Pasak konstitucinės teisės eksperto Jose Vincento Haro, Konstitucijoje nenumatyta pareiga išrinktiems gubernatoriams prisiekti prieš asamblėją.

„Remiantis kiekvienos valstijos konstitucija, jie privalo prisiekti priešais savo valstijos įstatymų leidžiamąją tarybą“, – nurodė jis.

Sekmadienį įvykusių regioninių rinkimų rezultatai yra skaudus smūgis MUD, kuri šiuos rinkimus vadino referendumu dėl N.Maduro vadovavimo po ne vieną mėnesį šalies miestų gatvėse vykusių kruvinų protestų, neprivertusių prezidento atsistatydinti.

Venesuelos prezidentas N.Maduro pareiškė, kad jo vyriausybė pasiekė triuškinamą pergalę atidžiai stebimuose Venesuelos regionų rinkimuose, bet opozicija juos pavadino „įtartinais“.

N.Maduro Socialistų partija laimėjo gubernatoriaus postus 18-oje iš 23 valstijų, o opozicinis MUD – tik penkiose, rodo Nacionalinės rinkimų tarybos paskelbti rezultatai.

Oficialiais duomenimis, rinkėjų aktyvumas buvo 61,14 procento.

Liepą prezidentas iš savo sąjungininkų suformavo Konstitucinę asamblėją, atimdamas iš Nacionalinės Asamblėjos įstatymų leidybos galias.

Jungtinės Valstijos pirmadienį pasmerkė tarptautinės bendrijos atidžiai stebėtus regioninius rinkimus Venesueloje, pareiškusios, kad jie nebuvo nei laisvi, nei sąžiningi.

Susirūpinimą rinkimais išsakė ir Europos valstybės, todėl Venesuelos prezidento N.Maduro, paskelbusio apie triuškinamą pergalę juose, laukia dar didesnė tarptautinė izoliacija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius