-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Naujame karių laiške E.Macronas įspėjamas dėl „Prancūzijos išlikimo“

Prancūzijos karių grupė viename konservatyviame žurnale paskelbė naują atvirą laišką ir jame įspėjo prezidentą Emmanuelį Macroną, kad jam padarius „nuolaidų“ islamizmui ant kortos buvo pastatytas „šalies išlikimas“.
Emmanuelis Macronas
Emmanuelis Macronas / „Scanpix“ nuotr.

Laiškas „Valeurs Actuelles“ interneto svetainėje pasirodė vėlai sekmadienį. Jis atkartoja praėjusį mėnesį to paties žurnalo paskelbtą laišką, kuriame buvo įspėta, kad šalyje bręsta pilietinis konfliktas.

Vidaus reikalų ministras Geraldas Darmaninas, artimas E.Macrono sąjungininkas, pavadino laišką „šiurkščiu manevru“ ir pareiškė, kad jį parašiusiems anonimams „pritrūko drąsos“.

Ankstesnis, kelių karininkų ir maždaug 20 dimisijos generolų pasirašytas laiškas Prancūzijoje sukėlė didelį triukšmą. Premjeras pavadino jį nepriimtinu kišimusi, o svarbiausi šalies generolai pažadėjo, kad visi pasirašiusieji bus nubausti.

Neaišku, kiek ir kokius karinius rangus turinčių žmonių parašė naująjį laišką.

Ne taip kaip ankstesnio laiško atveju, jį gali pasirašyti visuomenė. „Valeurs Actuelles“ nurodė, kad iki pirmadienio ryto tai padarė daugiau kaip 93 tūkst. žmonių.

„Nekalbame apie jūsų mandatų išplėtimą ar kitų užkariavimą. Kalbame apie mūsų šalies išlikimą, jūsų šalies išlikimą“, – rašoma laiške E.Macronui ir jo ministrų kabinetui.

Autoriai prisistato kaip jaunesnės kartos tarnybą atliekantys kariai.

„Jie aukoja savo gyvybes, kad sunaikintų islamizmą, kuriam jūs padarėte nuolaidų mūsų žemėje“, – sakoma laiške.

Autoriai taip pat teigia dalyvavę saugumo operacijoje „Sentinelle“, pradėtoje Prancūzijoje po džihadistų atakų bangos 2015 metais.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Šeštadienio rytas Paryžiuje po teroristinių atakų
AFP/„Scanpix“ nuotr./Šeštadienio rytas Paryžiuje po teroristinių atakų

Kai kurios religinės bendruomenės „Prancūziją vertina tik sarkastiškai, su panieka ar net neapykanta“, sako jie.

„Jei kils pilietinis karas, kariškiai palaikys tvarką savo pačių šalyje... Prancūzijoje bręsta pilietinis karas ir jūs tai puikiai žinote“, – teigiama laiške.

„Ar tai drąsa?“

Laiškas pasirodė tvyrant karštligiškai atmosferai prieš 2022 metų rinkimus. Juose pagrindinė E.Macrono varžovė vėl turėtų būti kraštutinių dešiniųjų lyderė Marine Le Pen.

Pasak analitikų, E.Macronas pastaraisiais mėnesiais pasuko labiau dešinėn, kad M.Le Pen negalėtų pasinaudoti virtine 2020-ųjų pabaigoje įvykdytų atakų, dėl kurių kaltinami neseniai į Prancūziją imigravę islamo ekstremistai.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Marine Le Pen
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Marine Le Pen

„Tikiu, kad jei esi kariuomenėje, nedarai tokio dalyko slėpdamasis, – televizijai BFM sakė G.Darmaninas. – Šie žmonės yra anonimai. Ar tai drąsa? Būti anonimu?“

Buvęs prezidentas Francois Hollande'as taip pat įsitraukė į debatus ir interviu radijui „France Inter“ išreiškė nuostabą, kad tokias nuotaikas ir „norą abejoti pačiais Respublikos principais“ demonstruoja tarnaujantys kariškiai.

Ministras pirmininkas Jeanas Castexas šį retą kariuomenės atstovų įsikišimo į politiką atvejį pavadino „iniciatyva, nukreipta prieš visus mūsų respublikos principus, prieš garbę ir kariuomenės pareigą“.

Ginkluotųjų pajėgų Vyriausiojo štabo viršininkas generolas Francois Lecointre'as sakė, kad pasirašiusieji sulauks sankcijų, nuo „išbraukimo iš sąrašų“ ar „nedelsiamo išleidimo į atsargą“ iki drausminių veiksmų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius