-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujas epizodas Nyderlandų ir Rusijos diplomatiniame kare – Maskvoje sumuštas olandų diplomatas

Santykiai su Rusija nėra vien Lietuvos užsienio politikos kryžius. Nyderlandams minint diplomatinių ryšių su Rusija 400 metų sukaktį, šių šalių santykius apkartino keletas incidentų, atskleidžiančių Maskvos metodus bendraujant su jai neįtikusiomis šalimis.
Šiame name Maskvoje sumuštas Nyderlandų ambasadoriaus pavaduotojas Onno Elderenboschas
Šiame name Maskvoje sumuštas Nyderlandų ambasadoriaus pavaduotojas Onno Elderenboschas / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Rusija

Pastarasis incidentas įvyko šią savaitę Maskvoje, kur nežinomi užpuolikai namuose sumušė aukštą Nyderlandų diplomatą. Prieš tai Kremlius pareikalavo atsiprašymo iš Nyderlandų vyriausybės už tai, kad policininkai Hagoje sulaikė aukštą rusų diplomatą.

Pasak dienraščio „The Guardian“, antradienio vakarą du neatpažinti vyrai įsiveržė į Nyderlandų ambasadoriaus Maskvoje pavaduotojo Onno Elderenboscho namus, jį sumušė ir surišo lipnia juosta. Ant veidrodžio užpuolikai rožiniu lūpdažiu nupiešė strėle pervertą širdį, o apačioje užrašė raides LGBT – akronimas, reiškiantis lesbietes, gėjus, biseksualius ir translyčius žmones.

Onno Elderenboschas
Onno Elderenboschas

Rusijos Užsienio reikalų ministerija pažadėjo „imtis visų priemonių“, kad rastų užpuolikus, tačiau incidentas gali apkartinti kitą mėnesį planuojamą Nyderlandų karališkosios poros vizitą Rusijoje.

Kaip rašo rusų spauda, O.Elderenboschas antradienio vakare grįžęs namo pamatė, kad pastate neveikia liftas, ir viduje rado du elektrikais prisistačiusius vyrus.

Diplomato teigimu, šie pasiprašė įleidžiami į jo butą ketvirtame aukšte, kad galėtų apžiūrėti elektros instaliacijas. Vos jam pravėrus duris, du vyrai įsiveržė į vidų. 60 metų diplomatas užpuolimo metu buvo lengvai sužeistas. Iš jo namų nieko nepavogta.

Santykiai nuolat blogėja

Užpuolimas įvyko praėjus vos dešimčiai dienų po incidento Hagoje, kur Nyderlandų policininkai sulaikė Rusijos ambasadoriaus pavaduotoją Dmitrijų Borodiną, nors šį saugo diplomatinė neliečiamybė.

D.Borodinas, kurį policija paleido po trijų valandų, teigia, kad pareigūnai jį sumušė policininkų lazdomis. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pasipiktino incidentu, teigdamas, kad pažeista Vienos konvencija, ir pareikalavo viešo Nyderlandų vyriausybės atsiprašymo. Užsienio reikalų ministras Fransas Timmermansas netrukus taip ir padarė. Vis dėlto šalis atsisakė bausti diplomatą suėmusius pareigūnus.

Pasak Nyderlandų žiniasklaidos, policininkai atvyko į D.Borodino namus sulaukę kaimynų pranešimų, kad rusų diplomatas netinkamai elgiasi su savo vaikais. Teigiama, kad pareigūnams pasibeldus į duris, D.Borodinas buvo girtas ir vos pastovėjo ant kojų. Rusija neigia šiuos pranešimus.

Santykiai tarp Nyderlandų ir Rusijos pradėjo šlyti rugsėjo mėnesį, kai rusų pasieniečiai konfiskavo su Nyderlandų vėliava plaukusį laivą, kuriame „Greenpeace“ aktyvistai surengė protesto akciją.

Po spalio 5 dieną įvykusio incidento Hagoje Rusijos vyriausiasis sveikatos inspektorius Genadijus Oniščenka – žmogus, atsakingas už embargą Rusijai neįtikusių šalių, taip pat ir Lietuvos, produktams – pagrasino uždrausti į šalį įvežti olandiškas tulpes ir pieno produktus.

Santykiai tarp Nyderlandų ir Rusijos pradėjo šlyti rugsėjo mėnesį, kai rusų pasieniečiai konfiskavo su Nyderlandų vėliava plaukusį laivą, kuriame „Greenpeace“ aktyvistai surengė protesto akciją prie „Gazprom“ naftos gręžinio Pečioros jūroje.

Spalio 4-ąją Nyderlandai kreipėsi į tarptautinį tribunolą, tvirtindami, kad Rusija pažeidė jūrų teisę areštavusi laivą tarptautiniuose vandenyse.

Jame buvę aktyvistai, tarp kurių du – Nyderlandų piliečiai, apkaltinti piratavimu, už ką Rusijoje gresia nuo 10 iki 15 metų kalėjimo. Jiems gali grėsti ir didesnė bausmė, nes prokurorai tvirtina laive radę draudžiamų medžiagų. Murmansko teismas kol kas atmetė visus prašymus paleisti suimtuosius už užstatą.

Nyderlandų politikai yra išreiškę viltį, kad tarptautinis arbitražas atkreips pasaulio dėmesį į kaltinimus, kuriuos jie pavadino nepagrįstais.

Ambasadorių terorizavo „Naši“ jaunimas

Pasak „The Guardian“, sunkumų Rusijoje yra patyrę ir britų diplomatai. 2006-aisiais, kilus įtampai tarp Londono ir Maskvos po Aleksandro Litvinenkos nužudymo, buvusį Jungtinės Karalystės ambasadorių Anthony Brentoną kelis mėnesius terorizavo Kremliui ištikimas „Naši“ jaunimas.

Dabartinis JAV ambasadorius Michaelas McFaulas yra skundęsis, kad valdžiai palankių televizijų žurnalistai stebėtinai tiksliai atspėja jo buvimo vietą – tai neva leidžia įtarti, kad klausomasi jo telefoninių pokalbių. Trečiadienį M.McFaulas pasmerkė O.Elderenboscho užpuolimą.

Pranešama, kad Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas trečiadienio vakarą kalbėjosi telefonu su Nyderlandų ministru, kurį informavo apie tyrimo eigą.

Šiemet Rusijos ir Nyderlandų santykius apkartino nesutarimai ir dėl homoseksualų teisių. Balandžio mėnesį V.Putinui lankantis Amsterdame, tūkstančiai protestuotojų mojavo vaivorykštės vėliavomis, reikšdami pasipiktinimą Rusijoje priimtu įstatymu, draudžiančiu „homoseksualumo propagandą“.

Liepą policininkai Rusijos šiaurėje suėmė keturis olandus, filmavusius dokumentinį filmą apie LGBT teises, ir paleido tik po kelias valandas trukusios apklausos. Neva dėl vizos sąlygų pažeidimo jiems uždrausta įvažiuoti į Rusiją trejus metus. Teigiama, kad keturi olandai – pirmieji naujojo įstatymo jėgą pajutę užsieniečiai.

Nyderlandų politikai ragina karalių Willemą-Alexanderį atšaukti lapkritį planuojamą vizitą į Rusiją. Monarcho viešnagė turėtų būti kulminacinis dvišalio projekto „Nyderlandų-Rusijos metai“ renginiu. Trečiadienį Nyderlandų politikai pareikalavo išvis nutraukti projektą.

Šiemet šalys mini diplomatinių santykių 400 metų jubiliejų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius