Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujasis Europos prezidentas dirbs ranka rankon su Ispanijos premjeru

Naujasis Europos prezidentas Hermanas van Rompuy ir Ispanijos premjeras Jose Luisas Rodriguezas Zapatero paskelbė atvirą laišką, kuriame išdėstė, kad jie dirbs kartu ranka rankon siekdami įgyvendinti Lisabonos sutarties nuostatas. Jie kartu koordinuos ūkio politiką ir stengsis, kad Europos Sąjunga (ES) užimtų matomą vietą pasaulio arenoje.
H.van Rompuy ir J.Zapatero tikisi, kad jiems pavyks gerai sutarti.
H.van Rompuy ir J.Zapatero tikisi, kad jiems pavyks gerai sutarti. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Nuo sausio 1 dienos Ispanija perėmė pirmininkavimą ES, tačiau jai tenka dirbti naujomis sąlygomis, nes gruodžio 1–ąją įsigaliojo Lisabonos sutartis. Vadinasi, Ispanijai teks derintis prie buvusio Belgijos premjero H.van Rompuy ir dirbti kartu su juo. J.Zapatero teigia, kad tarp jo ir Europos prezidento negali būti jokios konkurencijos, o tik „visiškas lojalumas ir bendradarbiavimas“. „2010 metai turi būti geri Europai, kad visam žemynui prasidėtų geras dešimtmetis. Kaip Europos Tarybos vadovas ir rotacinė pirmininkaujanti ES šalis norime, kad institucinės Lisabonos sutarties nuostatos įsigaliotų kuo sparčiau. Naujoji ES valdžia gerai žino, kokia didelė atsakomybė jai tenka šiame naujame etape. Pirmininkaujanti Ispanija gerai supranta tą vaidmenį, kurį jai teks suvaidinti, nes tai lems ateities pirmininkavimą“, – rašo H.van Rompuy ir J.Zapatero.

Viena Europa – vienas ūkis

Lisabonos sutartis numato, kad atskirų valstybių ūkio politika bus koordinuojama daug labiau nei iki šiol. „Yra valiutų sąjunga ir turime bendrą rinką, tačiau mums dar toli iki tikros Bendrijos rinkos, nors krizė ir parodė, kokia ji reikalinga“, – rašoma laiške. H.van Rompuy ir J.Zapatero nuomone, ji leistų paskatinti spartų ūkio augimą.

Lisabonos strategijos tikslas – paversti Bendriją „konkurencingiausia pasaulio ekonomika“, kurioje dominuotų naujos technologijos ir pastangos sukurti kuo daugiau darbo vietų. ES sieks, kad daugiau būtų investuojama į perspektyvius inovacinius projektus. Jau dedami pagrindai naujai ūkio strategijai, kurios darbinis pavadinimas „Agenda 2020“. Ispanija laiko vienu iš savo pirmininkavimo Bendrijai prioritetų, kad ši strategija būtų patvirtinta.

ES pavyzdys pasauliui

Bendra užsienio politika su ES užsienio reikalų ministre Catherine Ashton priešakyje turi užtikrinti, kad ES aktyviai ir įvairiapusiškai įsitrauktų į pasaulio politiką. „Visai planetai ES turi būti atsvaros punktu demokratijos, žmogaus teisių ir visuomenės pažangos srityse“, – rašo Europos prezidentas ir Ispanijos premjeras. Ispanija, vadovaudamasi Europos žmogaus teisių konvencija, žada kovoti su moterų diskriminacija ir prieš jas naudojama prievarta. Jau šį pusmetį turi būti priimti atitinkami teisės aktai, kad įsigaliotų visa tai, kas numatyta Lisabonos sutartyje.

Per pirmus du šių metų mėnesius paaiškės, ar pavyks priimti ambicingą 10 metų planą, įtvirtinsiantį ES ekonominę gerovę. Apie tai jau vasarį diskutuos susitikę ES valstybių vadovai, turėsiantys patvirtinti visos Europos stabilumo ir plėtros paktą. Visų valstybių teikiamus pasiūlymus koordinuos Europos Komisija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius