Laisvas žodis nereiškia palaidas.  Prenumeratai iki - 60%
Išbandyti

Naujasis EVT pirmininkas Ch.Michelis: Europa ryžtingiau veiks tarptautinėje arenoje

Europa ryžtingiau veiks tarptautinėje arenoje, penktadienį pareiškė naujasis Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charlesas Michelis, perėmęs įgaliojimus iš Donaldo Tusko.
Charles'is Michelis
Charlesas Michelis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Per oficialią pirmininko įgaliojimų perdavimo ceremoniją D.Truskas perdavė savo įpėdiniui simbolinį varpelį ES pareigūnų ir žurnalistų akivaizdoje.

Šis pareigų perdavimas yra vienas iš didelių pastarojo meto pokyčių Briuselyje. Nuo kitos savaitės darbą pradeda naujos sudėties Europos Komisija – ES vykdomoji institucija, kuriai vadovaus Ursula von del Leyen.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ursula von der Leyen
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ursula von der Leyen

Europos Komisijos pirmininkas atstovauja ES narių nacionalinius lyderius, galinčius tarti lemiamą žodį priimant daugumą sprendimų Bendrijos verslo klausimais, o taip pat pirmininkauja jų susitikimams.

43 metų buvęs Belgijos premjeras Ch.Michelis sveikino D. uską už jo pastangas išsaugoti Europos vienybę pastaruosius penkerius metus, blokui susidūrus su „Brexit“, migrantų krize, finansiniais sunkumais ir džihadistų išpuoliais keliose ES valstybėse.

Tačiau, pasak jo, Europos Sąjungai atėjo laikas tapti labiau „savimi pasitikinčia ir ryžtingiau veikti“ tarptautinėje arenoje, ypač kuriant bendras gynybos ir saugumo struktūras.

„Mes gyvename taikoje, bet turime likti budrūs, labai budrūs“, – sakė jis.

Šie jo žodžiai atliepia Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono požiūrį, kad Europos gynybos pajėgumai turi atitikti jos ekonominę galią.

Europos Sąjungai vis daugiau problemų kelia jos sąjungininkių Jungtinių Valstijų ginčas su Kinija dėl prekybos, toną griežtinanti Rusija, taip pat grėsmės saugumui, kurių visų NATO negali pažaboti.

„Noriu, kad Europa taptų pasauline žaliųjų judėjimo lydere“, – pareiškė Ch.Michelis, palaikydamas U.von der Leyen įsipareigojimą spręsti klimato kaitos problemą.

Išlydėdami 62 metų D.Tuską, buvusį Lenkijos premjerą, Europos Vadovų Tarybos darbuotojai plojo taip ilgai, kad jis buvo priverstas paprašyti jų liautis, „kad pats nepravirktų“.

Netrukus D.Tuskas pradės vadovauti visos Europos pagrindinių konservatorių partijų šeimai – Europos liaudies partijai (EPP), didžiausiam blokui Europos Parlamente.

Kalbėdamas apie suteiktą mandatą spręsti virtinę įvairių krizių jis pabandė prisiminti režisieriaus Alfredo Hitchcocko citatą: „Noriu tokio filmo, kuris prasideda žemės drebėjimu ir kopia aukštyn iki kulminacijos.“

Prisiminęs pagarsėjusį D.Tusko tiesmukumą Ch.Michelis sakė, kad nors ir jis yra „atviras dialogui“, tačiau bus „galbūt atsargesnis su savo komentarais tviteryje – bent jau iš pradžių“.

„Tačiau aš taip pat kalbėsiu, kai reikės“, – patikino jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius