Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujasis įstatymas dėl valstybės skolos limito didinimo tėra „pirmasis žingsnis“, sako Barackas Obama

JAV prezidentas Barackas Obama antradienį pasirašė Kongreso paskubomis priimtą įstatymą, kuris apsaugojo šalį nuo nemokumo, tačiau perspėjo, jog šis prieštaringai vertinamas planas tėra „tik pirmasis žingsnis“ ilgame kelyje į ekonomikos atsigavimą.
JAV prezidentas Barackas Obama
JAV prezidentas Barackas Obama / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pagal šį planą JAV skolinimosi limitas didinamas, kad valstybė lėšų nepritrūktų iki ateinančių metų lapkritį vyksiančių rinkimų ir vėliau. Taip pat numatoma, kad biudžeto išlaidos per ateinantį dešimtmetį bus sumažintos 2,1 trln. dolerių, nors toks žingsnis, kaip prognozuojama, sulėtins ir šiaip vangų JAV ekonomikos augimą.

„Tai svarbus pirmasis žingsnis užtikrinant, kad mes, kaip šalis, gyventume pagal savo galimybes, – sakė B.Obama, kalbėdamas Baltųjų rūmų Rožių sodelyje. – Tačiau tai tėra tik pirmasis žingsnis.“

Prezidentas tai pareiškė netrukus po to, kai Senatas 74 balsais prieš 26 patvirtino naująjį teisės aktą. Atstovų Rūmai šį dokumentą priėmė pirmadienį aiškia dauguma – 269 balsais prieš 161.

B.Obama jį patvirtino likus vos kelioms valandoms iki trečiadienio vidurnakčio vietos (7 val. Lietuvos) laiku nustatyto galutinio termino, po kurio Jungtinės Valstijos galėjo pirmąkart paskelbti neįstengiančios vykdyti savo finansinių įsipareigojimų.

Prezidentas pažadėjo, jog dėl biudžeto deficito mažinimo priemonių nenukentės švietimas ir mokslas, taip pat kad jos nebus vykdomos „per staigiai, kol ekonomika tebėra trapi“.

B.Obama užsiminė, kad jis ragins didinti mokesčius turtingiems asmenims ir bendrovėms, nors šis pasiūlymas jau anksčiau buvo sukėlęs įnirtingą respublikonų pasipriešinimą.

„Sakiau anksčiau ir pasakysiu dar kartą: negalime subalansuoti biudžeto ant nugarų tų pačių žmonių, kuriems teko didžiausia šios recesijos našta, – pabrėžė šalies vadovas. – Kiekvienas turės prisidėti. Tik taip yra sąžininga.“

Pagal naująjį įstatymą ketinama per ateinančius dešimt metų sumažinti biudžeto išlaidas daugiau nei 900 mlrd. dolerių, iš jų 350 mlrd. dolerių gynybai. Taip pat bus įkurtas specialus jungtinis Kongreso komitetas, kuriam bus pavesta iki lapkričio 23 dienos pasiūlyti priemones, kurios leistų biudžeto deficitą sumažinti dar 1,5 trln. dolerių. Planuojama, kad Kongresas dėl šių priemonių balsuos gruodžio 23 dieną.

Jeigu šis komitetas nesugebėtų įvykdyti savo užduoties, būtų inicijuoti skausmingi automatiniai išlaidų karpymai abiem pagrindinėms JAV partijoms svarbiausiose srityse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius