-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Naujasis Italijos premjeras – atsistatydinusio M.Renzi sąjungininkas

Paolo Gentiloni sekmadienį paskirtas naujuoju Italijos ministru pirmininku, pakeisiančiu Matteo Renzi. Jis atsistatydino praėjusią savaitę, kai triuškinamai pralaimėjo referendumą dėl konstitucinės reformos.
Paolo Gentiloni
Paolo Gentiloni / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Italijos prezidentas Sergio Mattarella paprašė M.Renzi vyriausybėje užsienio reikalų ministru buvusį 62-ejų P.Gentiloni suformuoti naują vyriausybę, kuri vadovaus Italijai iki rinkimų 2018-ųjų vasarį.

Visgi opozicinės partijos reikalavo nedelsiant surengti rinkimus, nes, jų manymu, M.Renzi gali toliau tampyti virveles užkulisiuose.

„P.Gentiloni yra M.Renzi avataras“, – sakė vienas populistinio „Penkių žvaigždučių“ judėjimo lyderių Luigi Di Maio.

Kraštutinių dešiniųjų lyderiai Matteo Salvini ir Giorgia Meloni nepritarė naujojo premjero kandidatūrai ir pavadino jį, atitinkamai, „M.Renzi kopija“ ir „marionete“.

Žilaplaukis, pilkus kostiumus mėgstanti dėvėti P.Gentiloni kadaise buvo radikalių pažiūrų studentas, kilęs iš puikiai besiverčiančios ir aristokratiškų šaknų turinčios Romos gyventojų šeimos. Jis yra visiška emocionalaus ir hiperaktyvaus M.Renzi priešingybė.

Naujasis ministras pirmininkas dėl savo ministrų kabineto pradėjo konsultuotis jau sekmadienį ir tikisi užbaigti jį formuoti iki pirmadienio pietų. Naująją vyriausybę trečiadienį turėtų patvirtinti parlamentas.

Po susitikimo su S.Mattarella jis sakė, kad šaliai verkiant reikia „visiškai funkcionalios vyriausybės“, kuri imtųsi spręsti virtinę aktualių problemų.

„Scanpix“ nuotr./Sergio Mattarella, Italijos prezidentas
„Scanpix“ nuotr./Sergio Mattarella, Italijos prezidentas

Pagrindinė problema yra gresianti krizė rūpesčių turinčiame bankų sektoriuje, ypač trečiame pagal dydį Italijos banke „Monte dei Paschi di Siena“ (BMPS).

Šio banko valdyba sekmadienį dalyvavo derybose dėl krizės sprendimo ir svarstė, ar prašyti valstybės finansuojamo ir politiškai opaus gelbėjimo paketo.

S.Mattarella naujuoju premjeru pasiūlė P.Gentiloni, kai opozicinės partijos atmetė pasiūlymus kurti nacionalinės vienybės vyriausybę.

M.Renzi žada sugrįžti

M.Renzi, valdžioje buvęs dvejus metus ir 10 mėnesių, atsistatydino praėjusią savaitę, kai rinkėjai per referendumą didele persvara atmetė jo siūlytą konstitucinių reformų paketą. Pastarasis balsavimas neplanuotai tapo plebiscitu dėl šio lyderio politinės ateities.

Atsistatydinęs premjeras savo feisbuke sekmadienį pirmą kartą atvirai patvirtino planuojąs mėginti grįžti į valdžią. Jis rašė, kad jam sunku palikti savo postą.

„Buvo skaudu pakuotis dėžes vakar vakare, ir man negėda pasakyti: „Aš ne robotas“, – rašė 41 metų politikas.

„Tik tie, kas bando pakeisti padėtį, gali padėti tokiai gražiai ir sudėtingai šaliai kaip Italija“, – pridūrė jis.

Didžiausia Italijos opozicinė partija „Penkių žvaigždučių“ judėjimas bei M.Salvini kraštutinė ultradešinioji Šiaurės lyga reikalauja surengti rinkimus kaip galima anksčiau.

Tačiau S.Mattarella, per vyriausybių krizes galintis panaudoti didelius vykdomosios valdžios įgaliojimus, nurodė, kad iš pradžių turi būti pakeista dabartinė rinkimų sistema.

Teoriškai tai gali nutikti greitai, tačiau rinkimų į abejus parlamento rūmus – Deputatų Rūmus ir Senatą – taisyklių derinimas gali užsitęsti kelis mėnesius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius