Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujasis JAV viceprezidentas Mike'as Pence'as – kas jis?

JAV prezidento rinkimus laimėjus respublikonų kandidatui Donaldui Trumpui, paaiškėjo, kad naujuoju JAV viceprezidentu taps Indianos valstijos gubernatorius Mike'as Pence'as. 57 metų amžiaus respublikonas yra ilgametis politikas, tačiau net JAV yra mažai žinomas už savo gimtosios valstijos ribų. Ką svarbu žinoti apie būsimąjį antrąjį asmenį JAV politikoje?
Mike'as Pence'as
Mike'as Pence'as / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Ilgametė patirtis JAV politikoje

M.Pence'as jaunystėje buvo demokratas. Jo tėvai – airių kilmės katalikai, ir demokratų prezidentas Johnas F. Kennedy, kuris buvo pirmasis JAV prezidentas katalikas, buvo vienas iš jo jaunystės herojų.

Tačiau atsivertimas į krikščionybę ir žavėjimasis Ronaldu Reaganu paskatino jį XX a. devintajame dešimtmetyje tapti dešiniuoju.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas ir Mike'as Pence'as
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas ir Mike'as Pence'as

Baigęs teisės mokyklą, M.Pence'as vertėsi privačia teisininko praktika. 1994-1999 m. jis vedė radijo pokalbių laidą. 2000 m. jis buvo išrinktas į JAV Kongresą.

Nors D.Trumpas nuolat pabrėžia savo „antisistemiškumą“, jo pasirinktą viceprezidentą galima laikyti tvirtai sisteminiu respublikonu. Jis artimai susijęs su partijos struktūromis ir į Kongresą perrenkamas jau seniai. Daug Respublikonų partijos narių, M.Pence'ui tapus viceprezidentu, teigiamai atsiliepė apie jį dėl jo patirties ir konservatyvumo.

Įvairius politinius postus M.Pence'as užima jau penkiolika metų. Iki 2013 m. jis buvo kongresmenas, o nuo tada eina Indianos gubernatoriaus pareigas.

Būdamas Kongrese M.Pence'as nuosekliai pasisakė už mažesnes valstybės išlaidas ir įgijo fiskalinio konservatoriaus reputaciją. Tapęs Indianos gubernatoriumi, jis sumažino mokesčius verslui. Indiana dėl mažų mokesčių verslui nuolat patenka į įvairius „valstijų, kuriose lengviausia pradėti verslą“ sąrašus, o nedarbo lygis valstijoje nuo 2013 m., kai M.Pence'as pradėjo eiti pareigas, nuolat mažėjo. Tiesa, kritikai pažymi, kad vidutinis atlyginimas taip pat yra mažesnis negu šalies vidurkis.

Vykstant pirminiams Respublikonų partijos kandidato rinkimams, M.Pence'as iš pradžių reiškė paramą Tedui Cruzui. Tačiau net reikšdamas šią paramą M.Pence'as buvo atsargus, sakydamas, „aš nesu nusiteikęs prieš nieką“.

Didelis dėmesys religijai

M.Pence'as labai pabrėžia tai, kad yra krikščionis. Jis yra pasakęs: „Aš esu krikščionis, konservatorius ir respublikonas. Būtent šia eilės tvarka“. Jis nuosekliai pasisako prieš teisę į abortus, prieš tos pačios lyties asmenų santuokas.

2015 m. M.Pence'as pritraukė visų JAV dėmesį, kai būdamas Indianos gubernatoriumi pasirašė Religinių laisvių atkūrimo aktą. Šio akto šalininkai teigė, kad jis išplės „religijos laisvę“, suteikdamas verslų savininkams teisę priešintis valdžios politikai, kai ši prieštarauja jų pažiūroms.

Tačiau teisės akto priešininkai teigė, kad jis diskriminuoja LGBT bendruomenei priklausančius asmenis. Teisės aktui prieštaravo „Apple“ vadovas Timas Cookas ir daug kitų verslo pasaulio asmenų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Apple“ vadovas Timas Cookas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Apple“ vadovas Timas Cookas

M.Pence'as vėliau pasirašė teisės akto versiją su pataisomis, tačiau prieš tai davė interviu, kuriame gynė pirminį jo variantą. Interviu, kuriame M.Pence'as net šešis kartus bandė išsisukti nuo klausimo, ar naujasis teisės aktas gali būti taikomas prieš homoseksualias poras, išgarsėjo visoje Amerikoje. Demokratai kaltino M.Pence'ą lytinių mažumų diskriminacija, o kai kurie respublikonai – kaip tik per dideliu nuolaidžiavimu liberalioms jėgoms.

Galima atsvara D.Trumpui

M.Pence'o charakteris – visiškai kitoks negu D.Trumpo. Pastarasis yra išsišokimus mėgstantis ir kontroversiškais pasisakymais pagarsėjusi asmenybė, tuo tarpu M.Pence'as yra daug ramesnis ir ne kartą pasisakė prieš negatyvias žinutes rinkiminėse kampanijose. Jo mandagi, rami laikysena rinkimų kampanijos buvo didelis kontrastas D.Trumpui.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mike'as Pence'as ir Donaldas Trumpas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mike'as Pence'as ir Donaldas Trumpas

Pats D.Trumpas yra sakęs, kad rinkdamasis prezidentą ieškojo asmens, kuris padėtų užsitikrinti Kongreso paramą jo politiniams sprendimams. Todėl jis pasirinko M.Pence'ą kaip „saugų variantą“.

Vis dėlto D.Trumpas ir M.Pence'as sutaria ne visais klausimais. D.Trumpo siūlymus uždrausti musulmonams įvažiuoti į JAV M.Pence'as prieš tapdamas viceprezidentu yra pavadinęs „įžeidžiančiais ir antikonstituciniais“.

Vis dėlto po D.Trumpo triumfo jis greitai išreiškė šiam paramą. Daug kas dabar laiko M.Pence'ą asmeniu, kuris bandys ieškoti sutarimo tarp dalies vis dar D.Trumpo nemėgstančių respublikonų ir paties naujojo JAV prezidento. Sutikęs tapti viceprezidentu, M.Pence'as pavadino D.Trumpą „geru žmogumi“.

Vis dėlto JAV prezidento rinkimų kampanijos metu vienas pagrindinių M.Pence'o darbų buvo būtent švelninti D.Trumpo pozicijas. M.Pence'as, pavyzdžiui, stengėsi švelninti D.Trumpo kritiką JAV kariuomenei ir griežtinti jo požiūrį į Rusiją.

Kai D.Trumpas įsivėlė į žodžių karą su JAV musulmonų šeima, kurių sūnus žuvo tarnaudamas JAV kariuomenėje Irake, būtent M.Pence'as išplatino pranešimą, kuriame teigė, kad ši šeima turi būti „gerbiama kiekvieno amerikiečio“.

Kritiškas požiūris į Rusiją debatuose

Spalį M.Pence'as dalyvavo debatuose su Timu Kaine'u, demokratų kandidatu į viceprezidentus. Tuomet jis debatuose pasirodė visiškai kitaip negu D.Trumpas savo pirmuosiuose debatuose prieš Hillary Clinton.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./JAV viceprezidentų debatai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./JAV viceprezidentų debatai

Jis kalbėjo glaustai ir, sulaukęs sudėtingų klausimų apie labiausiai kontraversiškus D.Trumpo pasisakymus, stengėsi juos paversti į pozityvius teiginius apie respublikonų kandidato rinkiminius planus.

Paklaustas apie karą Sirijoje, M.Pence'as užsipuolė Rusiją, viešai peikė Rusijos lyderį Vladimirą Putiną ir žadėjo agresyvesnį požiūrį Sirijoje.

M.Pence'as V.Putiną pavadino „mažu ir chuliganišku lyderiu“ bei pareiškė, kad JAV turėtų svarstyti smūgių Sirijos diktatoriaus Basharo al Assado režimui galimybę.

„Aš tik privalau jums pasakyti, kad Rusijos provokacijos turi būti sutiktos su amerikietiška jėga“, – apie bombardavimus šiaurės Sirijos Alepo mieste kalbėjo M.Pence'as.

„Ir jei Rusija pasirinks įsitraukti, tęsti šią barbarišką ataką Alepe, JAV turėtų pasinaudoti karine galia ir smogti Assado režimui“, – rėžė M.Pence'as.

Parengta pagal „Telegraph“ ir „IndyStar“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius