-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujasis karo Afganistane vadas D.Petraeusas žada siekti pergalės

JAV generolas Davidas Petraeusas, kuris sekmadienį oficialiai perėmė vadovavimą Afganistane dislokuotiems 130 tūkst. tarptautinių pajėgų karių, paskelbė sieksiantis pergalės jau beveik devynerius metus vykstančiame kare.
Davidas Petraeusas sekmadienį oficialiai perėmė vadovavimą Afganistane dislokuotoms tarptautinėms pajėgoms.
Davidas Petraeusas sekmadienį oficialiai perėmė vadovavimą Afganistane dislokuotoms tarptautinėms pajėgoms. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šis pareiškimas nuskambėjo tuo metu, kai Afganistane smarkiai pagausėjo incidentų, per kuriuos žūva užsieniečiai kariai, o šioje misijoje dalyvaujančių Vakarų šalių visuomenės vis labiau skeptiškai vertina karo perspektyvas.

Per NATO pajėgų būstinėje Kabule vykusią ceremoniją D.Petraeusui buvo įteiktos JAV ir Aljanso vėliavos, simbolizuojančios oficialų vadovaujančių pareigų perėmimą.

Davidas Petraeusas sakė, kad šis vadovybės pasikeitimas nereiškia, jog iš esmės keisis Stanley McChrystalo nubrėžta strategija, kurioje daug dėmesio skiriama taikių Afganistano gyventojų apsaugai per karinius veiksmus.Generolas pabrėžė, jog svarbu pademonstruoti Afganistano žmonėms ir visam pasauliui, kad tarptautiniam teroristų tinklui „al Qaeda“ ir jo sąjungininkams ekstremistams nebus leista vėl susikurti saugų prieglobstį šioje Centrinės Azijos šalyje, kurioje anksčiau buvo planuojamos atakos prieš Jungtines Valstijas ir kitas šalis.

„Esame čia, kad nugalėtume“, – D.Petraeusas sakė keliems šimtams NATO ir Afganistano pareigūnų per ceremoniją, kuri vyko pievelėje prie koalicinių pajėgų štabo pastato. „Atvykome kritiniu momentu“, – pridūrė generolas.

D.Petraeusas pakeitė generolą Stanley McChrystalą, kuris atsistatydino praeitą mėnesį, kai žurnalas „Rolling Stone“ paviešino šio kariškio ir jo padėjėjų itin kritiškus ir nepagarbius atsiliepimus apie JAV prezidento Baracko Obamos administracijos pareigūnus.

„Visų pirma noriu pripažinti milžinišką savo pirmtako generolo Stanley McChrystalo indėlį“, – pareiškė naujasis vadas, sakydamas, kad Afganistane pasiekta pažanga atspindi S.McChrystalo „viziją, energiją ir vadovavimą“.

D.Petraeusas sakė, kad šis vadovybės pasikeitimas nereiškia, jog iš esmės keisis S.McChrystalo nubrėžta strategija, kurioje daug dėmesio skiriama taikių Afganistano gyventojų apsaugai per karinius veiksmus.

„Pastaraisiais mėnesiais Afganistane vyko įnirtingų kovų, – nurodė jis. – Verždamiesi įgyvendinti savo gyvybiškai svarbia misiją, privalome tęsti savo pastangas sumažinti nekaltų civilių gyventojų žūčių skaičių iki absoliutaus minimumo.“

Tačiau D.Petraeusas sakė peržiūrėsiantis šio karo strategiją, „kad nustatyčiau, kur gali būti reikalingi patikslinimai“.

„Nedelsiu pasitelkti visų išteklių, kad apsaugočiau jus ir Afganistano pajėgas, su kuriomis kaunatės petys petin“, – generolas nurodė kariams.

Ši žinia tikriausiai reiškia, kad naujasis vadas peržiūrės NATO karių dalyvavimo koviniuose veiksmuose taisykles, taip pat S.McChrystalo įvestus apribojimus dėl aviacijos ir sunkiosios ginkluotės naudojimo tais atvejais, kai kyla pavojus civiliams gyventojams.

Kariai skundėsi, jog dėl tokių apribojimų jiems patiems tenka rizikuoti gyvybėmis, o Talibanas ir jo sąjungininkai įgyja pranašumą mūšio lauke.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius