Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 12 14 /14:48

Naujasis Lenkijos premjeras debiutuoja ES viršūnių susitikime

Naujojo Lenkijos vyriausybės vadovo Mateuszo Morawieckio ketvirtadienį laukia diplomatinis debiutas Europos Sąjungos viršūnių susitikime.
Mateuszas Morawieckis
Mateuszas Morawieckis debiutuoja ES viršūnių susitikime / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šis susitikimas turėtų parodyti, ar Vakaruose studijavęs buvęs bankininkas gali sumažinti priešpriešą tarp jo dešiniojo sparno vyriausybės ir Briuselio.

Valdančiosios dešiniojo sparno partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) lyderis praėjusią savaitę pasirinko 49 metų M.Morawieckio kandidatūrą premjero poste pakeisti Beatą Szydlo.

Dvejus B.Szydlo darbo šiame poste metus lydėjo konfliktai su Briuseliu dėl migrantų priėmimo, aplinkosaugos ir demokratijos būklės Lenkijoje.

Dabartinė Lenkijos izoliacija yra radikalus posūkis šaliai, kuri iki 2015-ųjų sparčiai stiprino savo įtaką sprendžiant europinius reikalus – tai liudija ir šalies ekspremjero Donaldo Tusko išrinkimas Europos Vadovų Tarybos pirmininku 2014 metais.

D.Tuskas vadovaus dvi dienas vyksiančiam ES viršūnių susitikimui.

Pasipriešinimas pabėgėlių priėmimui

M.Morawieckis ketvirtadienį pareiškė, kad džiaugiasi, jog jo šalies nepritarimas migrantui priėmimui sulaukia vis didesnio palaikymo 28 nares turinčioje Europos Sąjungoje.

Lenkijos premjeras tai pareiškė reaguodamas į Europos Vadovų Tarybos pirmininko Donaldo Tusko pareiškimą, kad ES patvirtinta privalomų migrantų priėmimo kvotų sistema kursto nesantaiką ir yra neefektyvi.

„Scanpix“/AP nuotr./Donaldas Tuskas
„Scanpix“/AP nuotr./Donaldas Tuskas

Ketvirtadienį atvykęs į Briuselį pirmą kartą dalyvauti ES viršūnių susitikime, M. Morawieckis sakė: „Man malonu dėl visų balsų, reiškiančių pritarimą mūsų naratyvui ir požiūriui į pabėgėlių klausimą“.

Jis pažymėjo, kad užuot priėmusi migrantus, Europa turėtų padėti jiems kitur esančiuose pabėgėlių centruose.

D.Tusko pozicija, kurią jis išsakė dviejų dienų viršūnių susitikime pradėdamas diskusiją apie migraciją, supykdė Graikiją ir Italiją. Šioms šalims sunkiai sekasi tvarkytis su jas užplūdusiais migrantais, todėl jos norėtų, kad dalis pabėgėlių būtų perkelti į kitas Bendrijos nares.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius