-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujasis Tarptautinio Baudžiamojo Teismo pirmininkas lenkas: Lenkijos šiandien nepriimtų į ES

Lenkija šiandien nebūtų priimta į Europos Sąjungą dėl šalyje įvykdytos prieštaringos teismų sistemos pertvarkos, pareiškė Piotras Hofmanskis, naujasis Tarptautinio Baudžiamojo Teismo (TBT) Hagoje pirmininkas.
Piotras Hofmanskis
Piotras Hofmanskis / TBT nuotr.

P.Hofmanskis – vienintelis teisėjas lenkas, dirbantis TBT, o praėjusią savaitę jis buvo išrinktas teismo pirmininku.

Jis portalui Onet teigė, kad „nepriklausoma teismų sistema yra viena svarbiausių narystės ES sąlygų“, o Lenkija esą šio kriterijaus jau nebeatitinka.

„Po to, kas vyko Lenkijoje pastaruosius penkerius metus, niekas nepriimtų tokios šalies kaip mūsų į Europos Sąjungą“, – pareiškė P.Hofmanskis, omenyje turėdamas valdančiosios Teisės ir teisingumo partijos įvykdytas teismų reformas.

Anot teisėjo, „daug“ Lenkijos teisėtvarkos institucijų jau tapo pernelyg priklausomos nuo politikų valios: „Dabartinę sistemą užvaldė vykdomoji valdžia, o tai reiškia, kad teismai nebegali ginti piliečių nuo valstybės visagalybės“.

Tiesa, P.Hofmanskis pabrėžė, esą „dar yra teisėjų, kurie dirba nepriklausomai ir nevengia sakyti, kas blogai“. Jis taip pat sukritikavo teismo procesą teisėjo Igorio Tuleyos atžvilgiu – pastarasis buvo suspenduotas, kai pareiškė nepritariantis teismų sistemos pertvarkoms.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Teisėjas Igoris Tuleya
AFP/„Scanpix“ nuotr./Teisėjas Igoris Tuleya

Praėjusiais metais Europos Sąjungos teisingumo teismas pareikalavo, kad Lenkija tučtuojau nutrauktų teisėjų persekiojimą. Tačiau Varšuva atšovė, esą Briuselis neturi teisės kištis į ES šalių narių vidaus reikalus, net susijusius su teisėtvarka.

Lenkijos vyriausybė jau kelerius metus tikina, esą reformos teismuose, žiniasklaidoje ir kitose institucijose reikalingos tam, kad jose nebeliktų buvusio komunistinio režimo elementų.

„Nežinau, kaip išspręsti problemą, bet ši situacija triuškina Lenkijos reputaciją Europoje ir pasaulyje. Akivaizdu, kad pokyčiai Lenkijos teismų sistemoje pažeidžia konstituciją, bet panašu, jog jų neįmanoma atšaukti be naujų konstitucijos pažeidimų. Kiltų visiškas chaosas“, – mano P.Hofmanskis.

Teisėjas taip pat atskleidė, kad tapęs TBT pirmininku sulaukė sveikinimo iš Lenkijos ambasados Nyderlanduose – bet ne iš pareigūnų Varšuvoje.

Naujas organizacijos „Freedom House“ demokratijos indeksas, paskelbtas praėjusią savaitę, parodė, kad per pastarąjį dešimtmetį jokia kita valstybė pasaulyje nepasislinko autokratizmo link taip, kaip Lenkija.

Poland is world’s “most autocratizing country”, finds democracy index

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius