Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujasis Ukrainos prezidentas V.Zelenskis apsilankė Mariupolyje

Naujasis Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis šeštadienį pirmą kartą oficialiai apsilankė svarbiame šalies prekybos uoste Mariupolyje, kur stebėjo bendras karines pratybas Azovo jūroje.
Ukrainos prezidentas V.Zelenskis apsilankė Mariupolyje
Ukrainos prezidentas V.Zelenskis apsilankė Mariupolyje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Miestas, kurį nuo konflikto linijos Rusijos remiamų separatistų kontroliuojamoje Rytų Ukrainoje skiria maždaug 20 kilometrų, šventė penktąsias išlaisvinimo nuo sukilėlių metines.

„Dabar turime... kuo daugiau dėmesio nukreipti į Donbasą“, – pareiškė žurnalistams 41 metų V.Zelenskis, turėjęs omenyje sukilėlių kontroliuojamą regioną.

„Tai mūsų žemė, mūsų teritorija ir mes norime, kad kitoje pusėje esantys žmonės iš laikinai okupuotų teritorijų pamatytų, jog Ukraina klesti“, – kalbėjo V.Zelenskis.

Buvęs komikas ir televizijos žvaigždė V.Zelenskis, kurio pergalė prezidento rinkimuose sukrėtė politikos pasaulį, pareiškė turįs „artimiausios ateities“ planą, kuris bus įgyvendintas greičiau nei per penkerius metus.

Prezidentas taip pat pažymėjo, kad jo pagrindinis tikslas yra užbaigti karą Rytų Ukrainoje ir grąžinti visas sritis Kijevo kontrolei.

„Tai mūsų žmonės, visi esame ukrainiečiai“, – pareiškė prezidentas.

Karinių pratybų metu V.Zelenskis nuo paieškos ir gelbėjimo laivo denio stebėjo, kaip savo įgūdžius demonstruoja Ukrainos nacionalinė gvardija, sienos apsaugos tarnyba, išminuotojai ir narai.

Pratybose dalyvavo daugiau kaip šimtas kariuomenės pareigūnų ir ne mažiau kaip trys užmaskuoti sienos apsaugos tarnybos laivai, pripučiamos valtys ir sraigtasparnis.

Po oficialiosios vizito dalies V.Zelenskis apsilankė miesto centre, fotografavosi su gyventojais ir net perbėgo parko fontaną su vaikais.

Kiek anksčiau mieste penkerių metų išsivadavimo iš separatistų kontrolės proga buvo surengtas karinis paradas, kurį stebėjo maždaug 10 tūkst. žmonių.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos prezidentas V.Zelenskis apsilankė Mariupolyje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos prezidentas V.Zelenskis apsilankė Mariupolyje

„Tai pamoka Donbasui – išvykstant Rusijos pajėgoms, prasideda taika“, – penktadienį tviteryje parašė JAV specialusis pasiuntinys Ukrainoje Kurtas Volkeris.

Anot jo, Mariupolyje pastaraisiais metais daugiausia vyravo taika, „išskyrus tą kartą, kai Rusijos pajėgos apšaudė miestą ir pražudė dešimtis žmonių“.

2015 metais nuo raketų nukentėjo miesto gyvenamasis rajonas ir žuvo 30 žmonių bei buvo sužeista daugiau nei šimtas gyventojų.

Kijevas ir jo Vakarų rėmėjai Rusiją kaltina per rytinę sieną siunčiant karius ir ginklus ir taip eskaluojant konfliktą.

Maskva šiuo kaltinimus neigia, nors yra akivaizdžių tokios veiklos įrodymų.

Nuo 2014 metų šis konfliktas jau nusinešė maždaug 13 tūkst. žmonių gyvybes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius