-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujausias ugnikalnio išsiveržimas Islandijos pietvakariuose silpsta

Islandijoje vėl išsiveržus ugnikalnio sistemai pietvakariniame Reikjaneso pusiasalyje, lava sekmadienį tekėjo link apsaugos priemonių, įrengtų aplink Grindaviką ir kol kas apsaugančių šį evakuotą miestelį.
Public Safety Department of the / via REUTERS
Public Safety Department of the / via REUTERS

Mokslininkai sakė, kad vėlai šeštadienį prasidėjęs ketvirtas per tris mėnesius išsiveržimas tikriausiai silpsta ir per kelias valandas baigsis.

Kaip nurodo Islandijos meteorologijos tarnyba, per išsiveržimą atsivėrė maždaug 3 km ilgio plyšys tarp dviejų sistemos kalnų.

Sekmadienį tarnyba pranešė, kad lava teka į pietus ir pietryčius maždaug 1 km per val. greičiu ir gali pasiekti vandenyną. Pastatyti apsauginiai barjerai turi apsaugoti nuo lavos pagrindinį pusiasalio pietinės pakrantės kelią.

Iš turistų pamėgto geoterminio SPA „Blue Lagoon“ po išsiveržimo buvo evakuota šimtai žmonių, pranešė nacionalinis transliuotojas RUV.

Išsiveržimo vieta yra už kelių kilometrų į šiaurės rytus nuo Grindaviko, kuriame gyvena 3,8 tūkst. žmonių ir kuris yra už maždaug 50 km į pietvakarius nuo sostinės Reikjaviko.

Grindavikas buvo evakuotas prieš pirmąjį išsiveržimą gruodžio 18 dieną. Per sausio 14-ąją prasiėjusį antrą išsiveržimą lava tekėjo miestelio link. Po pirmojo išsiveržimo sustiprintos apsauginės sienos iš dalies sustabdė lavos srautą, bet keli pastatai buvo sunaikinti.

Abu pirmieji išsiveržimai truko po kelias dienas. Vasario 8 dieną trečias išsiveržimas truko kelias valandas, bet lava sunaikino vamzdyną, nutraukdama šilumos ir karšto vandens tiekimą tūkstančiams žmonių.

Islandijoje yra daugiau kaip 30 aktyvių ugnikalnių sistemų – daugiausiai Europoje.

Šiaurės Atlante esanti Islandija yra išsidėsčiusi ties Vidurio Atlanto kalnagūbriu – vandenyno dugno plyšiu, skiriančiu Eurazijos ir Šiaurės Amerikos tektonines plokštes.

Iki 2021 metų kovo Reikjaneso pusiasalyje aštuonis šimtmečius nebuvo įvykęs joks išsiveržimas.

Nauji išsiveržimai įvyko 2022 metų rugpjūtį, 2023 metų liepą ir gruodį, o vulkanologai teigė, kad tai tikriausiai yra naujos regiono seisminio aktyvumo eros pradžia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius