Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nauji įrašai: įtariamieji MH17 reiso lėktuvo numušimu aktyviai diskutavo apie „Buk“ kompleksą

Prorusiški separatistai ir juos remiantys Rusijos kariai Rytų Ukrainoje aktyviai diskutavo apie raketų kompleksą „Buk“ ir jo pervežimus Donbase prieš MH17 reiso keleivinio lėktuvo numušimą bei po jo, pranešė Nyderlandų žurnalistai iš laidos „Niewsuur“. Jie esą remiasi nutekintais įtariamųjų telefoninių pokalbių įrašais.
Sergejus Dubinskis
Sergejus Dubinskis / „Twitter“ nuotr.

Žurnalistai skelbia gavę tūkstančių įtariamojo Sergejaus Dubinskio pokalbių įrašus. Jis telefonu kalbėjosi prieš lėktuvo numušimą 2014 metų liepą ir po jo, o pokalbius įrašė Ukrainos slaptosios tarnybos.

Nyderlandų vadovaujama Jungtinė tyrėjų grupė (JIT) „The Moscow Times“ patvirtino, kad irgi gavo pokalbių įrašus.

S.Dubinskis – vienas iš keturių vyrų, JIT teisiamų už akių dėl „Malaysia Airlines“ lėktuvo numušimo. Keleivinis lėktuvas skrido iš Amsterdamo į Kvala Lumpūrą, bet buvo numuštas virš Rytų Ukrainos. Žuvo visi 298 orlaiviu skridę žmonės.

Šis separatistas – buvęs Rusijos karinės žvalgybos pareigūnas, anksčiau kovojęs Afganistane ir Čečėnijoje, o Kremliui įplieskus neramumus Donbase persikraustęs į Rytų Ukrainą ir pradėjęs vadovauti vietos grupuočių žvalgybos komandoms.

S.Dubinskį Nyderlandų prokurorai kaltina organizavus raketų komplekso „Buk“ pervežimą į užimtas Donbaso teritorijas.

Kalbėjo būtent apie komplekso pervežimą

Būtent iš šio komplekso paleista raketa „žemė-oras“ buvo numuštas MH17 reiso lėktuvas – tai dar 2015 metų spalį paskelbė Nyderlandų tyrėjai. JIT taip pat pranešė turinti įrodymų, kad „Buk“ sistema į Rytų Ukrainą buvo atgabenta iš Rusijos, nors Maskva viską neigia.

Pasak „Niewsuur“ kūrėjų, S.Dubinskis dieną prieš lėktuvo numušimą aptarė „Buk“ komplekso pervežimą su kitais separatistais. Jis viename pokalbyje pabrėžė negalintis nieko padaryti prieš Ukrainos karo lėktuvus.

„Jei galėčiau gauti „Buk“ sistemą pakankamai anksti ryte, ją ten nuvežčiau. Tada viskas gerai. Jei ne, bus blogai“, – sako S.Dubinskis.

„Twitter“ nuotr./Rytų Ukrainoje 2014 metų liepą nufilmuotas „Buk-M1“
„Twitter“ nuotr./Rytų Ukrainoje 2014 metų liepą nufilmuotas „Buk-M1“

Vėliau, kitame pokalbyje, jis taip atsako į klausimą: „Na, „Buk“ laukiame šį vakarą. Tada mūsų problemos turėtų būti išspręstos.“

Lemtingos 2014 metų liepos 14-osios rytą S.Dubinskis vėl kalbasi apie raketų komplekso „Buk“ pervežimą ir saugumą su savo pavaduotoju Olegu Pulatovu. Pastarasis irgi teisiamas už akių Nyderlanduose.

Krotas bet kurią minutę atvilks jums „Buk-M“ sistemą“, – pasako S.Dubinskis, o O.Pulatovas sureaguoja: „Taip, supratau.“ S.Dubinskis dar priduria: „Kompleksą paruoškite prie Pervomaiskojės (kaimo, – red.). „Vostok“ (separatistų batalionas, – red.) ten dėl saugumo atsiųs tankus.“

„Na, „Buk“ laukiame šį vakarą. Tada mūsų problemos turėtų būti išspręstos.“

Įrašų turinys paneigia anksčiau O.Pulatovo – vienintelio įtariamojo, kuriam teisme Nyderlanduose atstovauja gynybos advokatai – teiginius, esą jis nematė jokios raketos, kuria buvo numuštas lėktuvas.

„Ne, aš nemačiau raketos „Buk“, ir taip pat galiu užtikrinti pasakyti, kad tikrai nebuvo jokio komplekso ar nurodymų, su juo susijusių“, – pernai lapkritį teisme transliuotoje vaizdo žinutėje kalbėjo O.Pulatovas.

„Bellingcat“ nuotr./Olegas Pulatovas
„Bellingcat“ nuotr./Olegas Pulatovas

Sumaištis po lėktuvo numušimo

Įrašai taip pat rodo, kad S.Dubinskis beveik neabejotinai kelias valandas nesuprato, jog buvo numuštas būtent keleivinis lėktuvas.

Jis kalbėjosi su vieno separatistų bataliono vadu Leonidu Charčenka praėjus maždaug pusvalandžiui po katastrofos. K.Charčenka S.Dubinskį informavo, kad neva neutralizuotas Ukrainos karinių oro pajėgų lėktuvas.

K.Charčenka telefonu pasako: „Esame vietoje. Jau numušėme Sušką.“ S.Dubinskis iškart atsako: „Puikiai padirbėta, šaunuoliai! Suška! Puiku.“

VIDEO: 10 svarbiausių faktų apie Malaizijos lainerio MH17 katastrofą

Nuo pat 2014-ųjų svarstoma, kad separatistai galvojo, jog taikosi ne į keleivinį orlaivį, o į ukrainiečių karinį lėktuvą „Suchoi“, dar vadinamą būtent Suška.

Dar viename pokalbyje S.Dubinskis klausia O.Pulatovo, ar buvo panaudota „Buk“ sistema: „Sakyk, ar mūsų „Buk“ buvo panaudota, ar ne?“ O.Pulatovas atsiliepia: „Buk“ numušė Sušką. Bet prieš tai Suška numušė „Boeing“. Mus bandė apkaltinti“.

Nyderlandų prokurorų atstovai „Nieuwsuur“ pareiškė, kad faktas, jog S.Dubinskis greičiausiai nežinojo, kad numuštas būtent keleivinis lėktuvas, jam niekuo nepadės: „Jis kaltas, nes sukėlė aviakatastrofą ir nužudė visus, buvusius laineryje.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius