Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Nauji teisės aktai dėl smurto Afganistane: norima nutildyti skriaudžiamas moteris

Nauji teisės aktai Afganistane lems, kad vyrai galės nebaudžiami kankinti savo žmonas, vaikus ir seseris. Įstatymą dar turi pasirašyti Afganistano prezidentas, praneša „The Guardian“, kurį cituoja gazeta.pl.
Moters gyvenimas Afganistane
Moters gyvenimas Afganistane / „Scanpix“ nuotr.

„Mažos, bet reikšmingos pataisos Afganistano Baudžiamajame kodekse nebeleis smurto aukoms šeimose duoti parodymus, kurie pakenktų artimais giminystės ryšiais susijusiems smurtautojams“, – rašo „The Guardian“.

Didžiausia problema yra ta, kad daugiausia smurto atvejų Afganistane užfiksuojama būtent šiemose. Tad tokie Baudžiamojo kodekso pakeitimai nutildys aukas ir liudininkus, kurie nebegalės liudyti prieš savo artimus giminaičius. Ekspertų teigimu, tai reiškia tik viena – smurtautojai jausis nebaudžiami.

Pataisas pateikė parlamentas, tačiau jas dar turės pasirašyti Afganistano prezidentas Hamidas Karzajus. 

Mažos, bet reikšmingos pataisos Afganistano Baudžiamajame kodekse nebeleis smurto aukoms šeimose duoti parodymus, kurie pakenktų artimais giminystės ryšiais susijusiems smurtautojams, – rašo „The Guardian“.

Pataisoms įsiteisėjus į teismus nepatektų tokios bylos, kai mergina, atsisakiusi dirbti prostitute, buvo artimųjų kalinama sukaustyta grandinėmis, mušama ir marinama badu. Taip pat ir žymiosios Sitaros istorija, kai moteriai buvo nupjauta nosis bei lūpos.

„Įstatymas neleis nubausti moterų tėvus ir brolius, kurie leis taip vadinamus nužudymus dėl garbės“, – rašo „The Guardian“. Nužudymais dėl garbės Afganistane vadinamos moterų žmogžudystės, kurias įvykdo šeimos nariai, manantys, kad auka užtraukė jiems gėdą, tarkim, atsisakė tekėti už jai išrinkto vyro.

Organizacijos „Humanitarinė pagalba Afganistano moterims ir vaikams“ vadovė Selay Ghaffar tvirtina sieksianti paveikti prezidentą, kad jis įstatymo nepasirašytų. Ji prisiminė, kad 2009 metais jau yra pavykę pasiekti panašių pokyčių, kai įstatyme pavyko pakeisti nuostatą, jog vyrai turi teisę prievartauti savo žmonas.

Bet tai esą buvo prieš 5 metus, o per tą laiką H.Karzajus tapo kur kas konservatyvesnis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius