Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Naujoji Meksika tapo 17-ąja JAV valstija, parėmusia vienalytes santuokas

Naujosios Meksikos Aukščiausiasis teismas ketvirtadienį parėmė tos pačios lyties asmenų porų teisę į santuoką, tad ši pietvakarinė valstija tapo 17-ąja Jungtinėse Valstijose, parėmusia gėjų santuokas, nors jos gubernatorė respublikonė ir neslepia savo abejonių.
Homoseksualai Havajuose
. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

LGBT teisių aktyvistai sveikina teismo nuomonę ir sako, kad tai „istorinė ir džiaugsminga“ diena Naujajai Meksikai ir Jungtinėms Amerikos Valstijoms. Šalyje jau daugiau nei trečdalis valstijų yra legalizavusios tos pačios lyties asmenų sąjungas.

„Kaip valstija mes visuomet siekėme su visomis šeimomis elgtis oriai ir pagarbiai, o šiandienos sprendimas, kuriuo mylinčioms, įsipareigojusioms tos pačios lyties asmenų poroms leidžiama tuoktis, tęsia tą tradiciją“, - sakė organizacijos „American Civil Liberties Union“ Naujosios Meksikos skyriaus teisinė direktorė Laura Schauer Ives.

Daugiau kaip 1 tūkst. tos pačios lyties asmenų porų, kurios jau susituokė Naujojoje Meksikoje, „dabar gali būti tikros, kad jų santuokos bus mūsų valstijos pripažįstamos ir gerbiamos“, sakė ji.

„Tai tikrai istorinė ir džiaugsminga diena Naujajai Meksikai“, - pridūrė L.Schauer Ives.

Savo 31 puslapio išvadose valstijos aukščiausios instancijos teismas nurodo: „Visos teisės, (visa) apsauga ir atsakomybė, kurios išplaukia iš vedybinių santykių, bus vienodai taikomos ir tos pačios lyties asmenų, ir priešingų lyčių asmenų susituokusioms poroms.“

„Mes manome, kad Naujosios Meksikos valstija konstituciškai turi leisti tos pačios lyties asmenų poroms tuoktis ir privalo suteikti joms teises, apsaugą ir atsakomybę, kurios išplaukia iš civilinės santuokos pagal Naujosios Meksikos įstatymus“, - rašė teisėjas Edwardas Chavezas.

Tačiau valstijos gubernatorė Susana Martinez, kuri nepritaria gėjų santuokų legalizavimui, sakė, kad šis klausimas turi būti paliktas rinkėjams, ir paragino „gerbti“ kitokias nuomones.

„Mano asmeninė nuomonė šiuo klausimu yra gerai žinoma, ir aš esu įsitikinusi, jog dauguma Naujosios Meksikos gyventojų tiki, kaip ir aš, kad tai turėtų būti nuspręsta žmonių balsavimu“, - sakė ji.

Naujoji Meksika prisideda prie 16 kitų JAV valstijų ir Kolumbijos apygardos, legalizavusių gėjų santuokas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius