Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Naujoji Slovakijos vyriausybė laimėjo privalomą balsavimą dėl pasitikėjimo parlamente

Naujoji Slovakijos vyriausybė, vadovaujama ministro pirmininko Roberto Fico (Roberto Fico), antradienį laimėjo privalomą balsavimą dėl pasitikėjimo parlamente.
REUTERS-Scanpix nuotr.
REUTERS-Scanpix nuotr.

Anksčiau šį mėnesį R. Fico užblokavo karinės pagalbos Ukrainai paketą, kurį planavo ankstesnė valdžia.

Iš 143 įstatymų leidėjų, dalyvavusių posėdyje 150 vietų parlamente, 78 balsavo už trijų partijų koalicinę vyriausybę, kuri buvo prisaikdinta spalio 25 dieną.

R. Fico grįžo į valdžią ir ketvirtą kartą perėmė ministro pirmininko kėdę, kai rugsėjo 30 dieną vykusius Slovakijos parlamento rinkimus laimėjo jo kairioji partija „Smer“, kuri rėmėsi prorusiška ir antiamerikietiška platforma.

Parlamentinę daugumą  R. Fico suformavo pasirašęs koalicijos sutartį su kairiąja partija „Hlas“ ir ultranacionalistine Slovakijos nacionaline partija.

R. Fico sugrįžimas gali reikšti dramatišką posūkį šalies užsienio politikoje ir pakenkti trapiai Europos Sąjungos ir NATO vienybei.

5,5 mln. gyventojų turinti Slovakija nuo praėjusių metų vasario, kai Rusija įsiveržė į Ukrainą, iki šiol buvo ištikima jos rėmėja, dovanojo ginklų ir atvėrė sienas nuo karo bėgantiems pabėgėliams.

R. Fico nutraukė karinę pagalbą. Jis taip pat nepritaria ES sankcijoms Rusijai ir nori neleisti Ukrainai įstoti į NATO. 

Jo kritikai nerimauja, kad dėl R. Fico sugrįžimo į valdžią Slovakija gali atsisakyti savo kurso ir pasekti Vengrijos, vadovaujamos ministro pirmininko Viktoro Orbano, keliu.

R. Fico pažadėjo vykdyti, jo žodžiais, suverenią užsienio politiką, užimti griežtą poziciją kalbant apie migraciją ir nevyriausybines organizacijas, taip pat pasisakė prieš LGBTIQ teises. Kai kuriems elitiniams tyrėjams ir policijos pareigūnams, tiriantiems korupcijos bylas, buvo įsakyta likti namie arba išeiti iš darbo, o vyriausybė planuoja sušvelninti bausmes už korupciją ir atlikti kitus teisinės sistemos pakeitimus.

Nuo 2020 metų, kai ankstesnė vyriausybė atėjo į valdžią su antikorupcine darbotvarke, dešimtys aukšto rango pareigūnų, policininkų, teisėjų, prokurorų, politikų ir verslininkų, susijusių su „Smer“, buvo apkaltinti ir nuteisti už korupciją ir kitus nusikaltimus. Kelių kitų asmenų bylos dar nebaigtos nagrinėti.

Pačiam R. Fico ir jo buvusiam vidaus reikalų ministrui Robertui Kalinakui (Robertui Kaliniakui) praėjusiais metais buvo pateikti kaltinimai dėl nusikalstamos grupuotės kūrimo ir piktnaudžiavimo įgaliojimais, bet galiausiai jie buvo panaikinti. R. Kalinakas naujojoje vyriausybėje eina gynybos ministro pareigas.

Savo tiradomis prieš žurnalistus pagarsėjęs R. Fico vieną didelį televizijos tinklą, du nacionalinius laikraščius ir internetinę naujienų svetainę pavadino savo priešais ir pareiškė, kad su jais nebendraus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius