Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 09 27 /12:21

Naujoji JT komisijos klimato kaitos ataskaita: pasaulio klimatas per šį šimtmetį atšils 0,3–4,8 laipsnio

Penktadienį Stokholme yra ruošiama naujausia Jungtinių tautų Tarpvyriausybinės klimato kaitos komisijos ataskaita (IPCC). Patvirtinta ataskaitos santrauka Stokholme bus pristatoma rytoj, rugsėjo 27-ąją, o visa ataskaita – pirmadienį, rugsėjo 30 dieną.
Išdžiuvęs Huangyangchuano rezervuaras Kinijoje
Išdžiuvęs Huangyangchuano rezervuaras Kinijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Atstovai iš 195 šalių šiuo metu Stokholme nuodugniai nagrinėja paruoštą klimato kaitos ataskaitą prieš ją paviešinant. Tiesa, penktadienį bus paviešinta tik pirmoji dalis, pavadinta santrauka įstatymų leidėjams. Antroji ataskaitos dalis, skirta nagrinėti klimato kaitos įtaką ir silpnąsias vietas bus parengta šių metų kovą, o trečioji dalis apie klimato kaitos mažinimą – balandį, – praneša CNN.

Pranešėjai teigė, kad jau tris dešimtmečius iš eilės pasaulio klimatas šyla.

Tokia ataskaita rengiama kas penkerius–šešerius metus. Penktadienio ataskaitoje laukiama žinių apie tai, kaip žmonių veikla daro įtaką visuotiniam atšilimui, bus pateikiami galimi klimato pokyčių scenarijai.

Prie šios ataskaitos ruošimo dirbo apie 250 autorių ir daugiau nei 1000 ekspertų iš viso pasaulio.

Papildyta 12.21 val. Klimatas šils 0,3–4,8 laipsnio Celsijaus

Jungtinių Tautų (JT) komisija penktadienį paskelbė, jog šiuo metu tapo dar aiškiau, kad pasaulinį klimato atšilimą lemia žmonių veikla ir kad per šį šimtmetį vidutinė temperatūra pakils 0,3–4,8 laipsnio Celsijaus.

Tarpvyriausybinės klimato kaitos komisijos (IPCC) tai pat prognozuoja, kad pasaulinio vandenyno lygis iki 2100 metų pakils 26–82 centimetrais, sakoma ilgai lauktos ataskaitos pirmosios dalies santraukoje.

Ši Nobelio taikos premiją pelniusi organizacija nurodė, kad egzistuoja nepaprastai didelė (bent 95 proc.) tikimybė, kad daugiau nei 50 proc. pasaulinio atšilimą, stebėtą pastaruosius 60 metų, lemiančių veiksnių yra susiję su žmonijos veikla.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius