Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujoji UNESCO vadovė nesureikšmina JAV pasitraukimo

Naujoji UNESCO vadovė Audrey Azoulay pirmadienį nesureikšmino JAV sprendimo pasitraukti iš JT kultūros organizacijos, kuri, pasak A.Azoulay, anksčiau ilgą laiką yra gyvenusi be Vašingtono paramos.
Audrey Azoulay
Audrey Azoulay / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Buvusi Prancūzijos kultūros ministrė A.Azoulay, penktadienį išrinkta naująja UNESCO vadove, sakė, kad JAV „nėra nei agentūros pradžia, nei pabaiga“.

Praėjusį mėnesį iš organizacijos pasitraukė dvi šalys – JAV ir Izraelis – dėl „šališkumo prieš Izraelį“.

A.Azoulay sako, kad Vašingtono sprendimas „labai nenustebino, ypač žinant dabartinį JAV požiūrį į daugiašališkumo politiką“.

„Tai suverenus mano gerbiamos valstybės sprendimas, bet jis nėra nei agentūros pradžia, nei pabaiga, – „France Inter“ radijui sakė A. Azoulay. – UNESCO be JAV yra išbuvusi daugiau nei 15 metų, bet galiausiai ši šalis sugrįžo.“

Naujosios vadovės nuomone, išstoti iš organizacijos JAV nėra naudinga. Ji pridūrė, kad UNESCO „tęs bendradarbiavimą su Amerikos pilietine visuomene, universitetais ir mokslininkais“.

Iš 195 narių turinčios organizacijos JAV buvo išstojusi 1984 metais – dėl esą netinkamo finansų valdymo ir numanomo nusistatymo prieš Ameriką.

Jungtinės Valstijos į JT Švietimo, mokslo ir kultūros organizaciją grįžo 2002 metais, bet 2011 metais Barackas Obama nutraukė finansavimą UNESCO, kai agentūros nariai balsavo Palestinai suteikti visavertės narės teises.

JAV sąjungininkas Izraelis pasielgė panašiai, nutraukė finansavimą UNESCO, tad organizacija prarado apie 20 procentų įplaukų į savo biudžetą.

Abi šalys spalio 12 dieną pranešė, kad visiškai palieka organizaciją, po virtinės Izraelį smerkiančių sprendimų.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas jau anksčiau nustebino partnerius Europoje savo sprendimu pasitraukti iš Paryžiaus klimato susitarimo, o sunkiai iškovoto daugiašalio susitarimo dėl Irano branduolinės programos likimą paliko spręsti Kongresui.

A.Azoulay bus inauguruota pirmadienį ir perims vadovavimą ginčų draskomai organizacijai, kaltinamai per didele biurokratija ir politiniu šališkumu. Be to, UNESCO nuolat kenčia dėl lėšų stokos.

UNESCO geriausiai žinoma dėl savo Pasaulio paveldo sąrašo, į kurį įtraukti saugomi objektai, kaip antai Didysis Kanjonas ir Didžioji kinų siena. Agentūra taip pat skatina švietimą ir ragina spręsti tokius socialinius klausimus kaip lyčių lygybė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius