Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujoji vyriausybė pasuks Austriją dešinėn

Naujoji Austrijos vyriausybė, kurioje keli svarbūs ministrų postai atiteks nacionalistinei partijai, pasuks šalį dešinėn, o konservatorių lyderis Sebastianas Kurzas taps jauniausiu vyriausybės vadovu Europoje, rodo šeštadienį paskelbta informacija.
Sebastianas Kurzas
Sebastianas Kurzas / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Pagal penktadienio vakarą pasiektą koalicijos susitarimą, Liaudies partijos (OeVP) lyderis 31-erių S. Kurzas bus kancleris, o dešiniosios Laisvės partijos (FPOe) vadovas Heinzas-Christianas Strache bus vicekancleris ir už sportą bei valstybės tarnautojus atsakingas ministras.

Austrijos naujienų agentūra APA pranešė, kad FPOe atstovams atiteks dar penkių ministrų ir vieno viceministro postai: jie, be kita ko, vadovaus svarbioms vidaus reikalų, gynybos ir užsienio reikalų ministerijoms. Be kanclerio posto, OeVP turės septynių ministrų ir vieno viceministro portfelius; ji vadovaus finansų, ūkio ir teisingumo ministerijoms.

S.Kurzo vadovaujama konservatyvioji OeVP užėmė pirmą vietą spalio 15-ąją vykusiuose rinkimuose, o po to pradėjo derybas dėl koalicijos su dešiniąja FPOe.

Pasak APA, Austrijos Prezidentas Alexanderas Van der Bellenas, kuriam buvo pristatytas koalicijos susitarimas ir numatomas ministerijų pasidalijimas, pareiškė nematąs kliūčių kitą savaitę prisaikdinti naująją vyriausybę.

S. Kurzas yra kadenciją baigiančios socialdemokrato kanclerio Christiano Kerno vyriausybės užsienio reikalų ministras. Jis yra pabrėžęs proeuropietiškos krypties svarbą ir, manoma, toliau vadovaus sprendžiant europietiškus reikalus, nors Užsienio reikalų ministerijai vadovaus FPOe, kuri iki šiol tvirtai laikėsi euroskeptiškų pažiūrų.

Po susitikimų su abiejų partijų lyderiais Austrijos prezidentas teigė buvęs patikintas, kad naujoji vyriausybė išlaikys proeuropietišką kryptį.

„Per šiuo pokalbius mes, be kita ko, sutarėm, kad Austrijos nacionalinis interesas yra likti stiprios Europos Sąjungos centre ir aktyviai dalyvauti tolesniame Europos Sąjungos vystymesi,“ – sakė jis.

Daugiau koalicijos susitarimo detalių kol kas nepaskelbta Per rinkimų kampaniją abi partijos pabrėžė būtinybę griežčiau kontroliuoti imigraciją, sparčiai deportuoti prieglobsčio negavusius asmenis ir kovoti su radikaliu Islamu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius