Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujojo Australijos premjero S.Morrisono laukia nelengva užduotis suvienyti susiskaldžiusius liberalus

Naujuoju Australijos ministru pirmininku tapsiantis Scottas Morrisonas yra laikomas konservatyvių pažiūrų politiku, gerbiančiu nuosaikesnę poziciją ir pajėgiu nuslopinti sukilimą partijoje, iškėlusį jį į valdžią.
Scottas Morrisonas
Scottas Morrisonas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

S.Morrisonas iki šiol užėmė valstybės iždininko postą, kuris yra antras pagal svarbą vyriausybėje po ministro pirmininko. Tarp pretendentų į Liberalų partijos vadovus jis neabejotinai buvo geriausias ekonomikos ekspertas.

Savo kolegoms S.Morrisonas sakė, kad nekovos dėl partijos lyderio posto su premjeru Malcolmu Turnbullu. Šiam nusprendus pasitraukti, S.Morrisonas nebegali būti kaltinamas nelojalumu.

Ne vienus metus turizmo srityje dirbęs 50-metis S.Morrisonas yra aktyvus Sidnėjaus sekmininkų bendruomenės narys ir aistringas Australijos nacionalinėje regbio lygoje žaidžiančios Kronalos-Saderlando komandos „Sharks“ sirgalius.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Scottas Morrisonas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Scottas Morrisonas

„Vienintelis mano spėjimas – kad „Sharks“ įveiks Niukaslą“, – pajuokavo S.Morrisonas prieš slaptą balsavimą, per kurį jo Liberalų partijos kolegos išrinko jį savo lyderiu.

Jis turėjo galvoje savaitgalį numatytas „Sharks“ ir Niukaslo komandos „Knights“ varžybas.

Kai kuriuos apžvalgininkus glumina griežta S.Morrisono pozicija prieglobsčio prašytojų atžvilgiu, turint galvoje, kad jis yra uolus krikščionis.

S.Morrisonas tapo žinoma figūra, kai buvo paskirtas imigracijos ir sienų apsaugos ministru 2013 metais išrinktoje konservatyvios pakraipos koalicinėje vyriausybėje, kuriai vadovavo Tony Abbottas.

Dirbdamas toje vyriausybėje jis prižiūrėjo, kaip įgyvendinama operacija „Sovereign Borders“, kurios tikslas – pažaboti laivais atvykstančių prieglobsčio prašytojų srautus.

Reuters/Scanpix nuotr./Į Australiją nuolat plūsta imigrantai iš Azijos
Reuters/Scanpix nuotr./Į Australiją nuolat plūsta imigrantai iš Azijos

Australijos karo laivai stabdo pabėgėlių valtis ir nurodo joms plaukti atgal į Indoneziją arba perkelia pabėgėlius į atokias imigrantų stovyklas skurdžiose Papua Naujosios Gvinėjos ir Nauru salose.

Australija nekart sulaukė tarptautinės kritikos už tokią politiką ir kaltinimų nesilaikant tarptautinių įsipareigojimų padėti pabėgėliams.

S.Morrisonas sakė tvirtai tikįs, jog yra teisinga stengtis pažaboti neteisėtą žmonių gabenimą ir pasirūpinti žmonių, kurie palaikiais laivais leidžiasi į ilgą ir pavojingą kelionę Australijos link, saugumu.

Tačiau jo empatija suabejota, kai 2010 metais jis pažėrė griežtos kritikos vyriausybės sprendimui skirti lėšų prieglobsčio prašytojams, kad šie galėtų lėktuvu iš stovyklos atokioje Kalėdų saloje nuskristi į Sidnėjų sudalyvauti savo artimųjų, žuvusių per 48 gyvybes nusinešusią laivo katastrofą, laidotuvėse.

2007 metais savo pirmame kreipimesi į parlamentą S.Morrisonas sakė: „Kokias vertybes man suteikia mano tikėjimas? Atsakysiu citata iš pranašo Jeremijo knygos: „Aš esu Viešpats, kuris myli ištikimai, vykdo teisingumą ir teisumą žemėje. Tokiais žmonėmis aš mėgaujuosi, – tai Viešpaties žodis.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius