Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujojoje Zelandijoje per atkaklią rinkimų kovą atsistatydino trečias partijos lyderis

Prieš tris savaites atrodė, kad Naujosios Zelandijos konservatyvi Nacionalinė partija rugsėjį ketvirtą kartą iš eilės užsitikrins pergalę visuotiniuose rinkimuose: visuomenės apklausos rodė, kad rinkėjai ją tvirtai remia, o opozicijai sunku įkvėpti žmones.
Peteris Dunne'as
Peteris Dunne'as / „Scanpix“/AP nuotr.

Tačiau nuo to laiko daug kas pasikeitė: iškilus opozicijos lyderei Jacindai Ardern naujausios apklausos rodo, kad rinkimų kova bus labai atkakli.

Naujausias skandalas įvyko pirmadienį, atsistatydinus partijos „Vieninga ateitis“ lyderiui Peteriui Dunne'ui. Tai jau trečias kartas per tris savaites, kai atsistatydina kurios nors partijos lyderis.

Jo maža partija rėmė vyriausybę, tad šis žingsnis yra smūgis premjerui Billui Englishui ir jo Nacionalinei partijai.

P.Dunne'as sakė, kad prieš 33 metus pirmą kartą jį išrinkusioje ir vis perrinkdavusioje apygardoje tvyro permainų nuotaikos ir kad tai jis suvokė tik pastarosiomis savaitėmis.

P.Dunne'as: „Visi mes Naujojoje Zelandijoje, įskaitant mane, laikėmės nuomonės, kad po „Brexit“, po (Donaldo) Trumpo čia to nenutiks. Bet iš tiesų tvyro ta pati nuotaika.“

„Visi mes Naujojoje Zelandijoje, įskaitant mane, laikėmės nuomonės, kad po „Brexit“, po (Donaldo) Trumpo čia to nenutiks, – sakė P.Dunne'as. – Bet iš tiesų tvyro ta pati nuotaika.“

Nors P.Dunne'as buvo vienintelis „Vieningos ateities“ parlamentaras, jo partija buvo viena iš kelių mažų partijų, padėjusių vyriausybei pasiekti valdančiąją daugumą.

B.Englishas rinkimų kampanijos metu akcentuoja savo partijos ekonominę sėkmę, tvirtą BVP augimą, gerą užimtumą ir biudžeto perteklių. Partija iš dalies nuobodų jo įvaizdį pavertė pozityviu ir vaizdavo jį kaip stabilų ir patikimą politiką.

Jis žurnalistams sakė, jog P.Dunne'o pasitraukimas akcentuoja, kad rinkimai tampa dviejų pagrindinių partijų traukos lenktynėmis, o mažesniosios partijos atkrenta.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Billas Englishas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Billas Englishas

Rinkimų kampanija transformavosi prieš tris savaites, kai opozicijos lyderis Andrew Little'as po niūrių apklausų rezultatų pasitraukė ir užleido vietą J.Ardern. Šios 37 metų politikės pažadas vykdyti progresyvią darbotvarkę ir optimistiškas požiūris patiko kai kuriems rinkėjams. Visuomenės apklausos rodo, kad jos Leiboristų partijos populiarumas smarkiai padidėjo.

Praėjus savaitei po jos paskyrimo atsistatydino Žaliųjų partijos viena lyderių Metiria Turei. Ji prisipažino, jog daugiau kaip prieš 20 metų, būdama jauna motina ir sunkiai versdamasi, sukčiavo dėl pašalpų.

Praėjus savaitei po jos paskyrimo atsistatydino Žaliųjų partijos viena lyderių Metiria Turei. Ji prisipažino, jog daugiau kaip prieš 20 metų, būdama jauna motina ir sunkiai versdamasi, sukčiavo dėl pašalpų.

Tą prisipažinimą ji padarė siekdama išjudinti debatus apie sunkumus gyvenant iš pašalpų. Tačiau žingsnis davė priešingą rezultatą ir Žaliųjų partijos populiarumas smuko. Iš dalies tai galėjo įvykti ir dėl liberalių rinkėjų perėjimo leiboristų pusėn.

P.Dunne'as parlamente išsiskiria pamėgtomis peteliškėmis ir žilų plaukų kupeta. Jis vaizduodavo save nuosaikiu politiku, norinčiu dirbti su visomis partijomis.

Per 2002 metų rinkimus jo partija laimėjo aštuonias vietas, bet vėliau jos populiarumas blėso. Vis dėlto P.Dunne'as ir toliau atlikdavo svarbų vaidmenį vyriausybėje, o dabar yra vidaus reikalų ministras.

Jis sakė, kad nors, jo nuomone, J.Ardern yra „labai malonus ir gabus žmogus“, B.Englishas turi patirties, nuovokumo ir nuodugnumo vadovauti šaliai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius